Ugrás a tartalomra

122 éve gördült ki az első „házalakú száguldó szörnyeteg” Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. július 11. csütörtök 07:25
122 éve, július 10-én indult el Miskolcon a villamosközlekedés. Ebből az alkalomból szerdán kigördült a remízből a piros bécsi és a sárga Tátra villamos is. A járművekre felszállva bárki újra átélhette a régi idők hangulatát.
Mocsári László képgalériája!

1897. július 10-én elindult a villamosközlekedés Miskolcon, az akkor még a városhatáron kívül eső Tiszai pályaudvar és a Verestemplom között, a mai 1-es villamossal megegyező vonalon. Ekkor még egy vágányon közlekedtek a villamosok; összesen három kitérőt építettek, ahol az egyik villamos megvárhatja, míg a szembejövő elhalad. Annyira tartottak a miskolciak a villamostól, hogy az újságírók „házalakú száguldó szörnyetegnek" is csúfolták az első néhány útja után. Azonban a városlakók hamar megszerették ezt a tömegközlekedési formát. Az első járatokon is már tömegek utaztak, emiatt sűríteni kellett a járatszámot.

A villamos sikerén felbuzdulva a város erre merőlegesen újabb, szintén egyvágányos villamosvonalat épített, amely észak-déli irányban haladt, a Búza tér és a Népkert között. Ezt jóval kevésbé használták ki, emiatt megszüntetése már négy hónap múlva felmerült, de 1960-ig nem került rá sor, sőt, 1910-ben Hejőcsabáig meg is hosszabbították.

A Vasgyár munkásai kérésére a Tiszai pályaudvar–Verestemplom villamosvonal folytatásaként kiépült a Verestemplom–Vasgyár vonal is, ez helyi érdekű vasútként kapott engedélyt, mivel Diósgyőr ekkor még Miskolctól különálló település volt; más járművekkel közlekedett és indulásakor még másik cég üzemeltette. 1906-ban sikerült a két vonalat egyesíteni, innentől átszállás nélkül el lehetett jutni a pályaudvartól a Vasgyárig. 1909 után ezt a vonalat kétvágányúsították, egyelőre csak a Tiszai pályaudvar és a Városház tér között. Új villamosvonal 1951-ben épült, egy egyvágányos szárnyvonal a DVTK Stadion mellől a Nehézszerszám-gépgyárig. Ezzel egy időben, 1951–52 közt teljesen kétvágányosították a diósgyőri vonalat. Legutóbb 2010–2012 közt került sor új villamossínek lefektetésére, amikor a Zöld Nyíl program keretén belül a villamospálya rekonstrukcióját követően Majláth városrészig meghosszabbították az 1-es villamos vonalát.

Kezdetben 9 darab motor és 4 darab pótkocsi közlekedett a városban. A 30 férőhelyes, 7190 mm-es járművek a Ganz és Tsa. Vasöntöde és Gépgyár Részvénytársaságnál készültek. A csuklós villamosok nagy áttörést jelentettek. FVV típusú jármű a mai napig parkol az MVK telephelyén.

Az első jármű elindulása óta nagy utat tett meg az MVK: beszereztek 31 új Skoda szerelvényt, 10 kilométeren felújították a pályát, és több mint másfél kilométeren új szakasz is épült.

A belváros villamossal 1900 körül. Kép forrása: wikimedia

FVV ugyan nem, de a piros bécsi és a sárga Tátra villamos szerdán újra kigördült a remízből. És nemcsak a miskolciakat, hanem a villamos vezetőket is visszarepítette az időben – így ünnepelte az MVK a villamosközlekedés 122. születésnapját.

„A szívem megdobbant, mikor erről hallottam, hogy újra kigördülnek ezek a villamosok” – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Tancik József. – A Múzeumok Éjszakáján is este 10 óráig voltunk az MVK telephelyén, mert az unokám teljesen odavan ezekért a villamosokért, buszokért – mondta.

Novák József a fiával érkezett a nosztalgia járatra. – Érdekes, nosztalgikus érzés ma ezen ülni, hiszen annak idején, amikor tanultam, akkor jártam ezekkel a villamosokkal – fogalmazott.

A miskolci villamosközlekedés évfordulója alkalmából a közlekedési társaság nemcsak a járművekre, hanem a villamosvonal-hálózatra is fel szeretné hívni a figyelmet. Magyarországon ugyanis Miskolc mellett csak három nagyvárosban, köztük Budapesten lehet villamoson utazni.

A Diósgyőr felé járó villamos, MDV 100-as motorkocsija 1905 körül, kép forrása: villamosok.hu

A miskolci villamosközlekedés történetének meghatározó dátuma volt 2013. Ekkor érkezett a modern skoda flotta első villamosa. A járműpark fejlesztésének köszönhetően 31 darab új villamos állt forgalomba. Az MVK Zrt. villamosain nemcsak kellemes hőmérsékletben utazhatunk a nyári hőségben, de a WIFI is kényelmesebbé teszi az utazást. Ezek a szolgáltatások az összes Skoda járművön elérhetőek.

További hírek

Olvasnivaló