Ugrás a tartalomra

39 százalékkal lett drágább a nagybevásárlásunk tavaly decemberhez képest

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2022. szeptember 15. csütörtök 16:17
25 éve nem volt példa olyan az élelmiszerek olyan mértékű drágulására, mint az utóbbi 9 hónapban – állapította meg a Telex. 

A KSH hivatalos statisztikái szerint 12 hónap alatt 30 százalékkal növekedtek az élelmiszerek árai, a Telex pedig letesztelte ezt a gyakorlatban, és elmentek nagybevásárolni a Lidlbe: 23 termék megadott mennyiségének tavaly decemberi és idén szeptemberi árait hasonlították össze. Mint írják, ugyanez a vásárlói kosár decemberben még csak 15 676 forintba került, májusra 18 862 forintra drágult, mostanra pedig elérte a 21 844 forintos árat. Ez azt jelenti, hogy most májushoz képest 16 százalékkal drágultak az élelmiszerek, decemberhez képest pedig 39,3 százalékkal.

„Napra pontosan 9 hónap után 39 százalék drágulással találkoztunk a Lidlben, amikor végignéztük ugyanazoknak a termékeknek az árait, amelyeket decemberben is vásároltunk. Az eredmény jóval meghaladja a hivatalos statisztikát, a KSH szerint ugyanis augusztusban 30 százalék volt az élelmiszerek éves drágulása – ők ráadásul 12 hónapos időtávot vizsgálnak” – állapították meg. 

Szinte minden termék ára jelentősen nőtt az elmúlt 9 hónapban, némelyeké akár 3-400 forinttal is. A legtöbb áru 20-80 százalék között drágult, a legnagyobb mértékben a húsok, a sajtok, az édességek ára emelkedett. A hagyma kilója 162%-kal, a mélyalmos tojás darabja 119%-kal, az egy kilós félbarna kenyéré és a narancsé szintén 100%-kal lett drágább. 

Legnagyobb mértékben a félbarna kenyér és a mélyalmos tojás ára emelkedett: előbbi 9 hónap alatt a duplájára növekedett (599 forint), utóbbi pedig közel 120 százalékos áremelkedéssel 48 forintról 105 forintra drágult. De a tészta és a rizs is jóval több mint ötven százalékkal drágult. Az olyan nélkülözhetőbb „luxustermékek”, mint a csokoládé, a gyümölcslé, a fagylalt vagy a kóla kisebb mértékben drágultak. 

„Az elmúlt másfél év eseményei tehát mostanra durván begyűrűztek a magyar élelmiszer-ellátásba, és az alapvető élelmiszerek nagy részét olyan mértékben drágították meg, amire több mint 25 éve nem volt példa. Magyarországon ugyanis utoljára 1995-ben drágultak 20 százalék fölött az élelmiszerek (akkor 31,5 százalékos áremelkedést mért a KSH), és esélyes, hogy idén szintén 30 százalék körüli lesz az éves élelmiszer-drágulás üteme” – summázott a Telex. 

(Borítóképünk illusztráció. Fotó: Juhász Ákos)

Programok

Jelenleg nincsenek programok!