Ugrás a tartalomra

5 dolog, amit feltétlenül tudnia kell a cruiser kerékpárról

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 12. hétfő 15:45
A bicikli vásárlása már régen nem úgy megy (jó esetben), hogy leakaszt egyet az ember a polcról, és már teker is vele. Ahogy az emberek is különbözőek, úgy a kerékpárok is más-más területen teljesítenek a legjobban. 

A vásárlónak nem árt tisztában lenni azzal, hogy mennyit és hol fogja tekerni a gépet, mert az segít annak meghatározásában, hogy milyen bringa lesz számára ideális választás. Ebben a cikkben a cruiser bicajokról árulunk el néhány fontos információt.

1. Strandcirkálóból lett csodabringa

A cruiser kerékpárt még a ‘30-as években hívták életre, a floridai, miami tengerpartok kényelmes bejárására. Vastag, ballonos kerekei jól megbirkóznak a homokos tereppel, és akár néhány kilométernyi partszakaszt is be lehet járni vele, nézelődő tempóban. Emellett a megjelenése is rendhagyó: Schwinn a gazdasági válság idején úgy lendítette fel a kerékpár iránti keresletet, hogy a járgány motorbiciklire emlékeztető külső kapott. A terv bevált, a cruiser évtizedekig volt a legkeresettebb típus.

2. Sík terepen fut a legjobban

Csábító a gondolat, hogy ha az embernek van egy ilyen szuper kényelmes paripája, akkor széltében-hosszában bejárja vele az országot. A cirkálót azonban nem országjárásra vagy világkörüli utakra tervezték. Rövid, maximum közepesen távolságokon lesz élmény hajtani. Adottságai úgy lettek kialakítva, hogy versenyekre vagy extrém körülményekhez másik bicót kell választani. 

3. Kapható egy- és többsebességes kivitelben is

Az előző bekezdés folytatásaként megemlíthetjük, hogy azért is javasolt minél kevesebb szintemelkedéssel rendelkező területen hajtani a cirkálót, mivel gyakran nem szerelnek rájuk áttételt. Tehát nincs váltó, a canga egy sebességgel közlekedik. Mivel a ‘90-es években jelentős technikai ráncfelvarráson esett át a modell, ezért vannak olyan cruiserek, amik már rendelkeznek váltóval. Ez megkönnyíti, ha emelkedőn felfelé kell haladni, ennek ellenére továbbra is az egyenletes terep lesz a bringa számára ideális.

4. A nehéz súlyúak csoportjába tartozik

A cruiser meglepően nehéz járgány. Bár, ha jobban belegondolunk, akkor mégsem kell rajta annyira csodálkozni. Egyrészt a váz acélszerkezete adja a nagy tömeget, másrészt a különböző felszereltségek, amik hozzájárulnak a magas komfortfokozathoz. Ide soroljuk a csomagtartó, a sárvédő, a láncvédő, esetleg a kosár meglétét. Ez a súlytöbblet a meghatározója annak, hogy miért cirkálásra való a bringa.

5. A vintage stílus helye a 21. században

Az nem kérdés, hogy egy ilyen különleges járgánynak van-e létjogosultsága a piacon. Az egyediséget kifejező modellek üde színfoltként suhanhatnak a város modern üvegépületei között. Szentimentális fiataloknak vagy fiatalságukat visszaidéző szépkorúaknak is remek társa lehet egy ilyen drótszamár. Kíméli az izületeket, mégis átmozgat, ráadásul környezettudatos választás, ami kiváló stresszoldó mozgásformát biztosít. 

Ha kerékpár vásárlása előtt áll, feltétlenül vegye számításba a Kerékpárwebshop.eu cruiser modelljeit is!
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!