Ugrás a tartalomra

50 ezer forintra pályázhatnak a miskolci jó tanuló, jó sportolók – a kormány a nyelvtanulásban segít

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 30. hétfő 20:20
Erős, fiatal középosztály megteremtése a cél Miskolcon. Ebben segít a város új ifjúsági programja, amely a jól tanuló, jól sportoló diákok szabadidejét támogatja 30-50 ezer forinttal. A kormányzat pedig 90 milliárd forintot szán a diákok külföldi nyelvtanulására – erről beszélt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, és Alakszai Zoltán, a Fidesz-KDNP miskolci polgármesterjelöltje, a Miskolci Fidelitas hétfői kerekasztal-beszélgetésén.
Fotók: Mocsári László

Az emberi erőforrások minisztere az új egészségkultúráról szólva kifejtette: az egészségben eltöltött évek száma, az átlagéletkor növekedése attól is függ, hogy ki tudjuk-e iktatni a környezetünkből azokat a körülményeket, tényezőket, amik a betegségeket okozzák.

– Ezt a szemléletet nemzeti programok köré csoportosítottuk, és az egészségügyi mellett az oktatási rendszeren is „átvezettük” – mutatott rá Kásler Miklós. – Már az óvodákban megkezdődik például az egészséges életmódra nevelés, de a program egészen a szépkorúakig kitart.

Az oktatás terén szintén innovatív ötlettel álltak elő: a kormány mintegy 90 milliárd forinttal támogatja, hogy a 9-11. évfolyamos diákok eljussanak külföldre nyelvet tanulni. Anglia vagy Málta ugyanúgy célország, mint Franciaország, Németország, vagy éppen Kína.

– Egy diákra körülbelül 2 ezer euró jut. Ebben benne van egy nyelvi kurzus, az utazási költség stb. A lényeg: idegennyelvi környezetben sajátítsák el a nyelvet – hangoztatta a miniszter.

A fiatalok felkarolása, támogatása Miskolc jövőjének egyik kulcsa – nyomatékosította újra Alakszai Zoltán. A város jegyzője egy erős, fiatal középosztályban látja a város fejlődésének zálogát.

– Hiszek abban, hogy Miskolcnak most egy 21. századi, fiatalos lendületre van szüksége. Ezért is hirdettem meg nemrégiben a város új ifjúságpolitikai programját, ami terveink szerint hozzá fog járulni ahhoz, hogy minél többen itt képzeljék el a jövőjüket – maradjanak Miskolcon, vagy térjenek ide haza – mondta el.

Mint ismert, a program egyik fontos eleme, hogy évi 30-50 ezer forint támogatást kaphatnak azok a jól tanuló, jó sportoló, Miskolcon élő diákok, akik valamelyik, a városban bejegyzett sportegyesület tagjai. A pénzt a vakáció hasznos és egészséges eltöltésére fordíthatják a diákok. Az Ifjúsági Sportmecénás programra évi 30 millió forintot szán a város.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!