Ugrás a tartalomra

Addig húzták, amíg el nem szakadt - kizárhatják a DK-s képviselőket a Velünk a Városból

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. december 18. hétfő 19:32
Akár már a napokban döntés születhet arról, hogy kizárja sorai közül a Demokratikus Koalíció képviselőit a Velünk a Város frakciószövetség.
Simon Gábor frakcióvezető felszólal a közgyűlésen. | Fotó: Mocsári László

A legutóbbi közgyűlésen több javaslatot sem támogatott szavazatával a Velünk a Város frakció két DK-s politikusa, Mokrai Mihály és Szilágyi Szabolcs. A 2024-es költségvetést így is elfogadta a grémium, de olyan fontos előterjesztések, mint például a parkolóbérletek online értékesítése, nem kapott elég támogatást.

A Demokratikus Koalíció (DK) helyi politikusainak különutassága korábban is váltott ki vitát a város vezetésében, most azonban úgy tűnik: átléptek egy vörös vonalat. Már a közgyűlés napján közleményt adott ki a Velünk a Város frakció, amiben egy "Magyarországon egyedülálló nagykoalícióról" írtak a DK és a Fidesz kapcsán.

- Mindent megtettek azért, hogy januártól rosszabb legyen a város és az itt élők helyzete, de a városvezetés a Velünk a Város frakció képviselőinek felelős támogatásával ezt megakadályozta. Reméltük, hogy a DK politikai érdekeit felül tudja múlni városunk és a miskolciak érdeke, ám nem várt módon csalódnunk kellett: sem a költségvetést, sem a költségvetéshez tartozó indítványokat nem támogatták. Nem szeretnének gondozottabb Miskolcot, színvonalasabb közösségi közlekedést. Nem szeretnék, hogy több fizetést vihessen haza az önkormányzat vállalatainál, szervezeteinél dolgozó több ezer ember. Leszavazták, hogy jövőre a Városgazdának sokkal több forrás álljon rendelkezésre kátyúzásra, zöldítésre, korszerűsítésre. Nem akarják a közlekedési vállalat több százmillió forintos plusztámogatását, a kulturális élet gazdagítását, a Salkaházi-támogatás emelését - írták.

A közleményt azzal zárták, hogy "a Fidesszel Miskolc ellen összefogó" DK-s képviselőkkel a továbbiakban nem kívánnak együttműködni.

Fotók: Osztie Tibor

Hétfőn, sajtótájékoztatón már a Fidesz és a DK koalíciójáról beszélt Simon Gábor (Velünk a Város, MSZP) és Szarka Dénes (Velünk a Város, Jobbik). Itt kérdeztünk rá arra, hogy a gyakorlatban mit jelent az együttműködés felbontása.

- A frakciószövetség a következő ülésén fog döntést hozni. Egy kizárási kérelem érkezett ugyanis hozzánk a DK-s Mokrai Mihály és Szilágyi Szabolcs kizárásáról. Erről a frakció fog dönteni - tudtuk meg Simon Gábortól.

Úgy tudjuk, ez a döntés akár már a napokban, még karácsony előtt megszülethet.

A frakcióvezető elmondta, azt tapasztalják, hogy a miskolciak "döbbenten figyelik" az eseményeket, és meg vannak győződve arról, hogy a DK "mindent elkövet annak érdekében, hogy a Fidesznek visszajátssza a város vezetését".

- Nem találkoztam olyan emberrel, aki ne így értékelné a DK politikáját, a kialakult helyzetet. Ha valakiben mégis kétség merülhetett volna fel, akkor a legutóbbi közgyűlésen bizonyítékokat kaphatott erről - tette hozzá Simon Gábor, aki szerint "nyilvánvaló", hogy a múlt csütörtöki nem csak egy "alkalmi összeborulás" volt.

Szarka Dénes hozzátette, a DK szavazói sem szeretnék, hogy az általuk támogatott politikusok egy platformra kerüljenek a Fidesszel, és, hogy újra átvegyék a város vezetését.

Úgy vélekedtek, szavazókat veszíthet a DK a jelenlegi politikája miatt.

- Azt gondolom, a helyi politikusaik szembefordultak a miskolciakkal, a saját szavazóikkal - fogalmazott Simon Gábor, hozzáfűzve: arra buzdítják őket is, hogy támogassák Veres Pált és a pártszövetséget. - Nagyon-nagy százalékban ezt is teszik, hiszen nem akarnak megosztottságot, és elégedettek a városvezetés munkájával.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!