Ugrás a tartalomra

Akiknek a jazz belülről fakad

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. november 18. péntek 12:23
Idén februárban indult a Jazz Inside Klub rendezvénysorozat a Művészetek Háza kávézójában, és mivel már az első szezon nagy népszerűségnek örvendett, így egyértelmű volt, hogy ősszel is folytatódik a program.
Fotó: MKK

- Sikerült hagyományt teremtenünk, azt tapasztaljuk, hogy az embereknek igénye van a jazzre – mondja Kovács Zoltán, a Jazz Inside Band vezetője lapunk érdeklődésére.

A klubkoncert-sorozat folyamán minden hónapban vendégelőadóként bemutatkozhat egy-egy jazzmuzsikus szólista. Lokálpatriótaként mindig igyekeznek olyan művészt felvonultatni, aki kötődik vagy kötődött Miskolchoz. Hogy csak egy pár nevet említsünk (a teljesség igényét mellőzve): Erdő Zoltán, Ördög Krisztián, Molnár Sándor és Zana Zoltán is fellépett már a Művészetek Háza kávézójában.

Maga a zenekar egyébként tíz éve létezik, de a mai felállásban (Kovács Zoltán - gitár/ének (zenekarvezető), Bundzik István - zongora/keyboard, Horváth Gyula - nagybőgő/basszusgitár/basszusukulele, Kacsenyák Gábor - dob és Péter Zoltán - trombita/szárnykürt) 2016 óta muzsikálnak együtt. A jelenlegi tagok korábban is ismerték egymást, de nem alkottak egységet. Nagyon hamar kiderült azonban, hogy mind szakmailag, mind emberileg kiválóan tudnak együtt dolgozni.

- Véleményem szerint egy zenekar (hosszútávú) működése során sokkal fontosabbak az emberi kvalitások, mint a szakmai tényezők. Ha például a színpadon nem érzem jól magam a zenésztársaimmal, akkor szakmailag sem tudok megfelelő szintet hozni - a közönség pedig azonnal észreveszi a hiányosságot. Persze lényeges, hogy a tagok szakmailag közel hasonló szinten legyenek, ami minden más műfajhoz képest a jazzben kifejezetten fontos tényező, de a szakmai fejlődést lehet segíteni. Az emberi tulajdonságokat viszont nagyon nehéz megváltoztatni, és ez a kor előrehaladtával még inkább igaz. A zenekar tartós együttműködésének sikerességét tehát a harmóniában látom; nem egyszerűen egy zenekar tagjai vagyunk, hanem barátok is a szó eredeti értelmében; számíthatunk egymásra az élet minden területén - húzza alá a band vezetője.

Az operafesztiválok és a miskolci városi kulturális és gasztronómiai rendezvények mellett több budapesti és vidéki országos, illetve nemzetközi szintű rendezvényen vettek már részt. A műfaji sikerességük titka Kovács Zoltán szerint az, hogy nem lehet őket beskatulyázni egyetlen jazz stílusba.

- A műsoraink változatosak, egy-egy koncerten belül játszunk standard jazzt, jazz-funkot, fúziós és latin jazzt, valamint saját feldolgozású crossovereket. A közönség általában kifejezetten hálás ezért a sokoldalúságért - emeli ki.

Ugyanakkor - teszi hozzá - pontosan tudják, hogy "fel kell nőni" ehhez az improvizatív zenéhez.

- A jazz alapvető erénye, hogy egyfajta komolyságot igényel, ezt sugározza kifelé is. Ez a komolyság ösztönzi a hallgatóságot valamiféle erkölcsi tartásra, a zenei rögtönzések pedig a lazaságot, a szabadság érzését keltik. Összegezve: a jazz csodálatos és örök, mert képes mindig megújulni - mutat rá, a klubsorozatot "határozottan népművelőnek" nevezve.

- Szórakozni, kikapcsolódni járok a koncertekre, engem személy szerint nagyon feltöltenek ezek az alkalmak - mondja Dredor Roland. A Miskolci Nemzeti Színház zenekari művésze rendszeresen részt vesz a Jazz Inside Band klubrendezvényein.

Egyébként is jól ismeri az együttes tagjait, hiszen - mint megtudjuk - egy nagy közösségbe tartoznak.

- Mindegyikünk a Zenepalotában tanult, egy nagy család vagyunk. Ismerem eddigi munkásságukat más területekről is, többükkel pedig zenéltem is együtt - teszi hozzá.

Meglátása szerint a jazz varázsát igazán átélni legjobban egy koncerten lehet, az ember látja is a művészeket, miközben önfeledten zenélnek.

- Ahogy a zenekarnál is vallják: nekünk a jazz belülről jön. Személy szerint nagyon szeretem a jazzt, és szerintem nagyon szerencsések lehetünk, hogy van egy ilyen jó zenekar a városban, akik ráadásul havonta klubkoncerteket adnak a Művészetek Háza kávézójában, magas művészeti színvonalat képviseltetve - húzza alá.

Legközelebb november 18-án, pénteken este 8 órától lép fel a Jazz Inside Band a Művészetek Házában, a klubkoncert vendége ezúttal Elek István szaxofonos lesz, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Örökzöld jazz standardok, swing, bossa nova, latin-swing, swing-blues darabokat hallhat majd a közönség.

További hírek

Olvasnivaló