Ugrás a tartalomra

Arany és ezüst minősítéseket szereztek megyénk ifjú népművészei Erdélyben

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. október 10. kedd 07:51
Három arannyal és három ezüsttel térhettek haza vármegyénk fiataljai a Kárpát-medencei ifjúsági és népművészeti tehetségkutató verseny döntőjéről Erdélyből.
Fotók: Magyar Közösségek Szövetsége Facebook

A kulturális és hagyományőrző rendezvénysorozat célja, hogy a Kárpát-medence kulturális-népművészeti életét ezzel az újszerű kezdeményezéssel bővítse és kínálatát gazdagítsa. A gyermek- és ifjúsági versenyt a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület hirdette meg, amely a tehetségek felkarolása mellett arra törekszik, hogy a művészet és a magyarság értékeit népszerűsítse a fiatalok körében. A határokon átívelő tehetségkutatóval egyben megemlékeztek a 2021-ben elhunyt, erdélyi származású Kriza Ákosról, Miskolc korábbi polgármesteréről is. 

A verseny ötlete Arany János ,,Élni fog a nemzet, amely összetart" gondolatának mentén született, középpontjában a népi műfajok állnak. Négy kategóriában hirdették meg: népmese, népzene, népdal és néptánc, két korcsoportban, 6-tól - 12 évig, valamint 13-tól - 18 éves korig.

A versenyt több településen szervezte meg a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület - Délvidék: Horgos, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye: Miskolc, Fejér vármegye: Székesfehérvár, Budapest és Erdély -, ahol az elődöntők zajlottak. Ezekről a válogatókról egy-egy versenyző jutott tovább a gyergyószárhegyi döntőbe.

A Kárpát-medencei döntőben vármegyénk fiataljai is jól szerepeltek, három arannyal és három ezüsttel térhettek haza Erdélyből. A nemes versengés fővédnöke és zsűrielnöke: Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt díjas népdalénekes, előadóművész volt.


A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei versenyzők eredményei: 
Népzene kategória 
II. korcsoportban Maier Cseperke (Csikuska együttes, Encs) ezüst
Néptánc kategória 
I. korcsoportban Kecskerágó Néptánccsoport (Encs) ezüst
II. korcsoportban Dávid Hanna – Meczkó Magor (Encs) arany
Zsiga Hanna – Glonczi Rajmond    arany
Kiscsászta Néptáncegyüttes (Miskolc, Edelény) ezüst
Népmese kategória 
I. korcsoportban Horváth Szelina ( Miskolc) arany minősítést szerzett.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!