Ugrás a tartalomra

Átlátható városháza

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 06. kedd 16:34
Dr. Ignácz Dávid jegyző sajtótájékoztatót tartott kedden az átláthatóság jegyében.
Fotók: Juhász Ákos

A város jegyzője több tételről is beszámolt az információs önrendelkezési jog és az információszabadság biztosítása kapcsán. A közérdekű adatközlésekről például elmondta, jelentős mennyiségű adatsorról van szó.

- 2020-ban ötvennégy, 2021-ben nyolcvankettő, 2022-ben pedig százöt adatigénylés érkezett be hozzánk – adott tájékoztatást Dr. Ignácz Dávid. – Érdemes hozzátenni, Miskolc Önkormányzata, bár lett volna rá lehetőség a jogszabály szerint, az elkészített adatközlésekkel kapcsolatos adathordozói költségek (fénymásolás, CD-re, DVD-re írás) után nem igényelt egy forintot sem, elősegítve ezzel a közérdekű adatok kiadása kapcsán a transzparenciát.

A jegyző azt is elmondta, hogy a mostani önkormányzati ciklusban nem indult egy bírósági eljárás sem közérdekű adatigénylés megtagadása miatt a hivatal ellen. Ez bizonyítja szerinte, hogy az átlátható városháza eszméjét megtartották.

- A jogszabály biztosítja az adatigénylő számára, hogy bírósághoz forduljon, amennyiben nem kap választ a megfelelő időn belül az adott hatóságtól, hivataltól, vagy költségvetési szervtől. Az önkormányzat ellen ilyen témában egyetlen eljárás sem indult 2019 novembere óta.

Elutasítások persze vannak.

- Ezeknek a száma 21-22 százalék körül mozog. A döntő többségük abból ered, hogy az adatigénylők olyan kérdést tesznek fel a hivatalnak, ami nem hozzánk tartozik, nem mi vagyunk az adatgazdák. A jogszabályok szerint azokra a kérdésekre sem válaszolhatunk, amelyek névtelenül érkeznek be a hivatalba.

Dr. Ignácz Dávid hozzátette, a miskolc.hu honlapon a lehető legteljesebb körben, frissítve teszik közzé a közérdekű adatokat az info törvényben előírt közzétételi listában, mint az 5 millió forint feletti szerződéseket, költségvetéseket, és az ezekkel kapcsolatos információkat.

- Folyamatos az egyeztetés a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal (NAIH), dinamikusan működünk velük együtt, fogadjuk a tanácsaikat, javaslataikat.

A jövőben még könnyebben ráláthatnak majd az érdeklődő lakosok a város ügyeire is.

- A havonta tartott közgyűlések napirendi pontjainak csatolmányai akár több száz oldalasak is lehetnek. A könnyebb átláthatóság miatt a városi honlapra felkerülnek az előterjesztések rövid összefoglalói is a következő időszakban – ismertette Dr. Ignácz Dávid.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!