Ugrás a tartalomra

Avasi pincetulajdonosok: komfortpontok kellenek!

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. május 18. szerda 10:09
A múlt hétvégi, tízezreket a történelmi borospincékhez csábító Avasi Borangolás tapasztalatait osztották meg pincetulajdonosok és szervezők az avasi hegygazdákkal kedden a Bortanyán.
Fogadóórán a hegygazdákkal. | Fotók: Horváth Csongor

"Verte a Kocsonyafesztivált is" - vélekedett az egyik résztvevő a kötetlen beszélgetésen. Többen heves bólogatásba kezdtek, mert bár nyilván ízlés, mentalitás és sok egyéb összetevő kérdése egy-egy program megítélése, az egyértelműen megállapítható: az Avasi Borangolás mára az egyik legnívósabb és leginkább kedvelt gasztronómiai-boros brandjévé vált Miskolcnak. Hogy értékítéletünk nem túlzás, azt egy adattal alá tudjuk támasztani:

több mint 20 ezren voltak fenn a "hegyen" múlt hét végén a szervezők elmondása szerint.

Szokták mondani, hogy ennyi ember nem tévedhet. A büszkeség és örömködés mellett persze még jobbá és jobbá szeretnék tenni a rendezvényt, hogy mindenki valóban 100 százalékig elégedetten térjen nyugovóra egy-egy pincés barangolás után. Ezért vannak a hegygazdák: Jacsó Pál és Magyar László sokat jegyzetelt a keddi fogadóórán, hogy a pincetulajdonosok és a történelmi Avason tevékenykedő civilszervezetek igényeit a városháza felé közvetítsék.

Jacsó Pál (b) és Magyar László fogadja a pincetulajdonosok, civilek észrevételeteit

- Beérett a többéves munka - mutatott rá Madaras Péter pincetulajdonos a hétvégi tapasztalatait összegezve. Elmondta, a hatalmas érdeklődés főleg annak tükrében megsüvegelendő, hogy szombaton az egyetemen volt egy másik monstre rendezvény is (aznap zárták az egyetemi napokat mások mellett a Tankcsapdával).

- A megörökölt, rossz állapotú infrastruktúra részben megoldódott mára, de a WC-k hiánya egyre égetőbb probléma a látogatók számának növekedésével - folytatta Madaras Péter.

A javaslatuk tehát, ami mindenki részéről támogatásra talált:

legalább három-négy ún. komfortpontot kell létesíteni, igényesebb konténer WC-kkel, csatornahálózatra rákötve, akár önkormányzati telkeken

és a szemétgyűjtésre, a takarításra is nagyobb hangsúlyt kell helyezni.

Szopkó Tibor alpolgármester

Kérték azt is, hogy folytatódjon az utak felújítása, és újra előkerült a tájidegen fák cseréje őshonos növényzetre.

Juhász Ákos képgalériája a X. Avasi Borangolásról

A városvezetés képviseletében jelen volt a fogadóórán Szopkó Tibor alpolgármester és Révész Péter önkormányzati képviselő. Jelezték, igyekeztek rendezettebbé tenni a pincesorokat, amit a Borangolásra látogatók is értékeltek. Hozzátették, fel fogják mérni, hol lehetne kialakítani a komfortpontokat, és megvizsgálják azt is, hogyan lehetne ezeket gazdaságosan fenntartani.

További hírek

Olvasnivaló