Ugrás a tartalomra

Az anyós jobban teljesít

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. október 11. hétfő 11:25
Elindult az anyósklub – az önfejlesztő foglalkozás, ahol az anyósok megtanulhatják, hogyan ne váljanak a viccekből ismerős sztereotípiává. Ami sokszor nyilván túlzás, de valóban nehéz lehet megtalálni a határokat a családi dinamikában. Az Éltető Kapcsolatok Közössége Egyesület képzésekkel segít, emellett népszerűsítik a szívpárna használatát és visszahoznák a bölcsőket.

A közelmúltban bemutattuk a Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány „önkéntes nagymamákban” kicsúcsosodó tevékenységét. A beszélgetés során felmerült, hogy az „Otthon Segítünk” egy nemzetközi brandre épül, amelynek meg vannak a maga korlátai. Ugyanakkor a közösség, amely élettel tölti meg a szervezetet, több tevékenységet szeretett volna megvalósítani, ahogy más jellegű igények is befutottak a szervezethez.

Mindezek intézményes kereteként jött létre az Éltető Kapcsolatok Közössége Egyesület, az ÉKKŐ. Mindezt Oláhné Lajtos Julianna csoportvezetőtől tudtuk meg. És hogy mi mindennel foglalkozik az ÉKKŐ?

A segítés mint alapkoncepció megmaradt, azonban a kisgyermekes családok határain túllép a tevékenység. Példaként olyan „apróságok” hangzanak el, mint a (beszélgető)társra vágyó magányos idősek, vagy élethelyzetek, amikor egy komolyabb egészségügyi beavatkozás után a hétköznapi dolgokban is jól jön az extra kéz.

Az önfejlesztés útjára lépett első anyóscsoport; Fotók: Éltető Kapcsolatok Közössége Egyesület

Anyósklub, vándorbölcső és szívpárna

Az előbbiek kiragadott példák, azonban több konkrét programot is elindított már az egyesület. Ezek egyike az anyósklub, ami azokat a szülőket célozza meg, akik „nagyon nehezen viselik el, hogy nem szólhatnak bele a fiatalok életébe” – fogalmaz Oláhné Lajtos Julianna.

Az Otthon Segítünk Alapítvány önkénteseknek tartott képzéseiből jött a megvilágosulás: a résztvevők nem csupán segítőkként váltak érettebbé, hanem a megszerzett tapasztalatokat a saját otthonukban is kamatoztatták – kiváltképpen az anyósszerepben…

Innen jött az ötlet, hogy legyen egy olyan klub, amelynek képzési tematikája deklaráltan az anyós-fiatal család kapcsolatok gördülékeny működését segíti elő. A csoportvezető szerint azt kell megtanulni, hogy a beszélgetés a legfontosabb, de semmiképpen sem a néha kéretlen segítés, a határokat pedig be kell tartani. „Csak azt kell megcsinálni, amire megkértek!” – összegzi a tanítást.

Mivel fontosak a hagyományok az ÉKKŐ tagjai számára, vissza szeretnék hozni a bölcsőhasználatot. A családok „vándor” jelleggel bizonyos időre kölcsön kapnak egy példányt – vele együtt a használati tudást –, amin keresztül kialakul a kapcsolat a szervezettel és bevonódnak a közösségbe.

Már több mint 60 szívpárna készült el

Az önkéntesek egy másik kezdeményezéshez is csatlakoztak: szívpárnákat gyártanak. Nevéhez hűen tulajdonképpen szív alakú kispárnákról van szó, azonban funkciójuk ennél már összetettebb. A mellműtéten átesett asszonyok gyógyulását segítik ezek a kis eszközök, ugyanis a lábadozás ideje alatt a hónuk alatt hordva olyan tartást adnak a testnek, amely segíti a roncsolt szövetek regenerálódását. Mintegy „járulékos haszon”, hogy a varrás és a tapasztalatcsere alatt közösség formálódik.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!