Ugrás a tartalomra

Az e-kereskedelem jövőjéről hallhattak a BOKIK székházában

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 28. kedd 16:44
Kedd délelőtt tartotta „Vállalkozz digitálisan!” című rendezvénysorozatának aktuális állomását a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kamara (BOKIK). A megjelentek egyebek mellett az online kereskedelemben elmúlt években bekövetkezett és a jövőben várható változásairól is hallhattak.
Fotók: Mocsári László

Köszöntőjében a BOKIK titkára kiemelte: az elmúlt időszakban az online kereskedelem fellendülését figyelhettük meg. Dudás Tiborné szerint egyre több vállalkozás döntött – a pandémia kényszerítő hatásán túlmenően – az online értékesítés mellett.

Ennek pedig egyik módja a webáruház létrehozása. Számos vállalkozás számára okoz gondot azonban a webáruházakkal kapcsolatos hazai és nemzetközi szabályozásokban való eligazodás. Ebben segítettek eligazodni kedden a Modern Vállalkozások Programjának szakemberei. 

Miként azt Tamás Szilárd felvázolta: a fizikai áruktól kezdve a digitális termékeken át a szolgáltatások értékesítéséig számos tekintetben lehet a vállalkozások segítségére az általuk kialakított rendszer. A tanácsadó az e-commerce és e-business fogalmait megvilágítva egyszersmind rámutatott: nem csupán az értékesítést értjük a témához kapcsolódó tevékenységek alatt, miután például a nyersanyagok beszerzése is közéjük tartozik.

A rendezvényen szó volt többek között arról, milyen trendek figyelhetők meg az online kereskedelemben: hogyan használjuk a legegyszerűbb mesterséges intelligencia alapú fejlesztéseket, milyen jogi és fogyasztóvédelmi előírásoknak kell megfelelnünk. A webáruházak működtetéséhez kapcsolódóan nagy számban terjednek tévhitek és gyakran a vevők is rosszul tudják a jogaikat.

Szántó Tamás digitalizációs körképéből kiderült: az online kiskereskedelmi forgalom alakulása 2020-ban drasztikusan ugrott meg hazánkban is. Magyarországon az EU-s átlaggal (harminchat százalék) szemben huszonegy százaléknyi vállalkozás használ valamilyen vállalatirányítási rendszert. Ügyfélkapcsolati rendszerek esetében az arány még ennél is rosszabb: míg az Európai Unióban minden ötödik cégre jut egy, addig nálunk alig minden tizedikre.

Később a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal részéről megjelent Majoros Csilla az e-kereskedelem fogyasztóvédelmi gyakorlatait boncolgató, illetve Ormós Zoltán a webshopjogi tényeket és tévhiteket feltáró előadását hallgathatták meg az egybegyűltek. A rendezvény a Modern Vállalkozások Programjának vezető IKT tanácsadója, Koleszár Péter által irányított, az e-kereskedelem buktatóit fejtegető beszélgetéssel zárult. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!