Az olasz konyha töretlen népszerűségének egyik kulcsa a fantasztikus ízélmények mellett az, hogy amilyen nagyszerű az ételek zamata, annyira egyszerű is az elkészítésük. A legtöbb olasz fogás kezdő szakácsként is könnyedén kivitelezhető.
Az alapanyagok sem igényelnek speciális üzletekben való bevásárlást, bármelyik nagyáruházban be tudjuk szerezni a hozzávalókat a világon szinte bárhol. Az egyes tartományokban eltérőek az elkészítési módok, de mindegyiknek megvan a maga jellegzetessége.
Az eredeti olasz pizza
A közismert pizza mindenki nagy kedvence, de egyesek szerint minél délebbre tartunk Olaszországban, annál finomabbakat találunk. Olyan sokféle olasz pizza létezik, hogy mindenki megtalálja köztük az ízlelőbimbóinak legkedvesebb zamatokat.
A nápolyi Margherita pizzát paradicsommal, mozzarellával és friss bazsalikommal készítik. Ha még különlegesebb gasztronómiai élményt szeretnél megtapasztalni, locsold meg a tetejét extra szűz olívaolajjal.
Ha Nápolyban jársz, meg kell kóstolnod a Bufala pizzát is, ami az előbbinek egy speciális változata. Másfajta mozzarellát tesznek a tetejére és nem sütés előtt, hanem közvetlenül utána.
A harmadik híres nápolyi pizza a Marinara, a tengerészek kedvence, ezen ugyanis nincs sajt, így a hozzávalók hosszabb ideig eltarthatók. A feltét kizárólag paradicsomszószból, fokhagymából és oregánóból áll.
Az olasz konyha fogásai
Természetesen a tradicionális olasz ételek sora nem áll meg a pizzánál. A különböző tésztákon kívül is találunk számos ínycsiklandó ételt az olasz konyhaművészet remekei között. Nemcsak a főételek között léteznek speciális olasz fogások, hanem a desszertek és az előételek terén is rendkívül gazdag a választék.
A tészta szeretete megmutatkozik a levesekben is, jellemzően sok tésztával készülnek, de nagyon kedveltek a különböző zöldségfélék is az alapanyagok között. A zöldségek nagy szerepet játszanak az étkezésekben, főleg nyersen fogyasztva.
Nagyon szeretik a sonkát és a kolbászt, a frissensülteket kevésbé, de azért abból is fogyasztanak. A desszertek közül a legismertebbek a kávés tiramisu és a krémes panna cotta. Az olasz kávékülönlegességek pedig szinte új értelmet adnak a kávéfogyasztásnak.
Az eredeti Carbonara spagetti
A sokféle olasz fogás közül még meg kell említenünk a hagyományos Carbonara spagettit, ami világszerte nagy népszerűségnek örvend. Ennek köszönhetően azonban sok helyen megváltoztatták az eredeti receptet, ami az olaszokkal szemben nagy sértés, ugyanis nem szeretik. A megoldás, ha más néven hívjuk a más módon vagy eltérő hozzávalókból készített ételeket.
A klasszikus Carbonara nem tartalmaz sem tejszínt, sem sonkát és a fűszerek közül is csak borsot. Ha tehát Carbonarát készítünk, kövessük a hagyományos olasz receptet vagy adjunk neki más elnevezést!