Ugrás a tartalomra

Az önkormányzat segíti a rendőrség munkáját

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 19. vasárnap 17:53
Miskolc alpolgármestere szerint bár a közbiztonság fenntartása a rendőrségen keresztül állami feladat, a város önkormányzata helyben mindent megtesz annak érdekében, hogy saját eszközeivel is segítse az állami feladatellátás hatékonyságát. Badány Lajos: az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy segítse a rendőrség munkáját.
Juhász Ákos korábbi felvételei az alpolgármesterről

Miskolci Napló: Miként látja a közbiztonság általános helyzetét városunkban?

Badány Lajos: A közbiztonság fenntartása országos szinten, így Miskolcon is állami feladat, melyet a rendőrség végez. Természetesen jelen helyzetben mindez megnövekedett terhet jelent számukra is, hiszen az elszabadult infláció, a létfeltételek romlása – értem ezalatt a munkalehetőségek beszűkülését is – mind több miskolci családot egzisztenciális válságba taszít. S mikor ez egy nagy létszámú, súlyos szociális problémákkal küzdő társadalmi réteggel párosul, akkor ez hosszú távon törvényszerűen eredményezi a bűncselekmények felszaporodását. Az elmúlt években sok „kétkezi” munkás megélhetését biztosította az úgynevezett „hetelés”, amikor egy hétig vidéken, külföldön dolgoztak, s csak hétvégére tértek haza. Ők most munkalehetőség hiányában itthon ülnek, s előbb-utóbb majd egyéb forrásból kell megszerezniük a mindennapi betevőt. Ezzel szembesülünk a bolti lopásoknál, a kisebb értékű vagyon elleni cselekmények elkövetése esetén.

MN: A rendőrség mennyiben képes megbirkózni a megnövekedett kihívásokkal?

BL: Meglátásom szerint a központilag szintén alulfinanszírozott rendőrség lehetőségeihez képest helyi szinten mindent megpróbál megtenni a közbiztonság fenntartása érdekében, de amikor érezhetően csökken a közterületi gyalogos járőrszolgálatot teljesítők száma, félő, hogy ennek hatékonysága egyre kevésbé lesz képes biztosítani a lakosság által joggal elvárt szintet.

MN: Az önkormányzat milyen eszközökkel tudja támogatni a rendőrség munkáját?

BL: A miskolci önkormányzat az ismert külső gazdasági körülmények miatt szintén komoly pénzügyi nehézségekkel küzd, de ennek ellenére éves 80 millió forint keretösszeggel támogatja az állami rendőrség munkáját. Ez önként, és mondhatom, erőn felül vállalt feladat, amelyet a közbiztonság megerősítése érdekében tesz. Túl ezen, szintén önként vállalt feladatként működteti a Miskolci Önkormányzati Rendészetet (MIÖR), amely hathatós segítséget nyújt a rendőrség számára akár a bűncselekmények megelőzése vagy éppen az elkövetők felkutatása terén. Az országos szinten is kiemelkedő önkormányzati kamerarendszer segítségével számtalan cselekmény felderítése történt meg, ezzel is javítva a rendőrség munkájának eredményességét. Az utóbbi napokban médianyilvánosságot kapott közterületi cselekmények esetében is rendészeti közreműködéssel minden elkövetőt órákon belül elfogtak. A hatékony munkának köszönhetően folyamatosan nő a saját állomány által végrehajtott intézkedések száma is. Azonban meg kell állapítani, hogy esélytelen küzdelem lesz mind a rendészet, mind pedig a rendőrség erőfeszítése, ha az elszabadult infláció, növekvő munkanélküliség már a társadalom egyre szélesebb rétegének napi szintű megélhetését veszélyezteti.

MN: Miben látja a megoldási lehetőségeket?

BL: Mint utaltam rá, ez a probléma rendkívül összetett, amely rendvédelmi, jogalkotási, szociokulturális és gazdasági területet egyaránt érint. Napjaink negatív tendenciáját egyértelműen az egyre romló gazdasági helyzet generálja, a megélhetési feltételek romlása. Visszatartó erővel bír a közterületi jelenlét fokozása, a cselekmények gyors és hatékony felderítése, valamint a szabálysértések, bűncselekmények erőteljes szankcionálása. A felderítés és az elkövető előállítása, amely a rendvédelmi szervek feladata, Miskolcon a szűkös anyagi lehetőségek ellenére jól teljesít. Ebben példaértékű a rendőrség és rendészet együttműködése, melyhez az önkormányzat közvetlen anyagi támogatást is biztosít. Viszont itt kerül képbe a jogalkotás és jogalkalmazás kérdésköre, hiszen csak megfelelő szintű törvényi szankcionálás révén akadályozható meg egy adott cselekmény elkövetése. E téren megítélésem szerint komoly adóssága van a törvényhozásnak. Ennek ellenére csak megerősíteni tudom azt, hogy az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy saját eszközeivel is segítse az állami feladatellátás hatékonyságát. S ez a rendőrség munkájának támogatásán túl a polgárőrszervezeteknek nyújtott pénzügyi juttatásokban is formát ölt.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!