Ugrás a tartalomra

Az orosz tankok és a négy fal elől

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. június 09. csütörtök 16:03
Az orosz-ukrán háború elől menekült gyermekek számára tartanak jótékonysági napot pénteken a Helynekem teraszán – erről számolt be a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete és Varga Andrea alpolgármester csütörtök délelőtt.
Fotók: Beregi László

Mint ismeretes: a keleti szomszédunkat ért katonai agressziót követően a Vöröskereszt borsodi szervezete vállalta fel a humanitárius katasztrófa mérséklésének regionális koordinálását – legyen szó az adományok Ukrajnába történő eljuttatásáról, vagy épp a hazánkba, megyénkbe, városunkba érkezők ellátásáról.

A március elején a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, továbbá számos egyházi és civil szereplő bevonásával alakult összefogás jegyében tavasz óta mintegy száznyolcvan ukrajnai menekült édesanya, nagymama és gyermek él a Károly Hotelben.

Mindeközben a Vöröskeresztnek napról napra egyre több a feladata: az élelmiszerellátáson, valamint a higiénés eszközök biztosításán túlmenően a szociális intézményekkel és iskolákkal való kapcsolattartás hárult rájuk eleddig, hamarosan azonban kitör a vakáció is. A fegyveres konfliktusnak pedig messze nem látni még a végét.

Eszerint az otthonuktól több száz kilométerre, idegen környezetben élő kicsik – akárcsak elmúlt negyedévüket – a nyarat is jó eséllyel a József Attila út 55. szám alatti szállásukon, némi túlzással a négy fal között tölthetik majd el – jelen állás szerint legalábbis. De hogy mindezt elkerülhessék, el is indult a támogató kezdeményezés.

– Ezeknek a gyermekeknek van mit kipihenniük. Egy strandbelépő is nagy élményt jelenthet számukra – mutatott rá Ficsór-Kis Alicia, a társadalmi szervezet megyei kommunikációs referense az érintettek mentális leterheltségére.

Mint arról a napokban beszámoltunk, a helyi zenészek és közszereplők bevonásával június 10-én megrendezendő karitatív program kettős célt szolgál: az ukrajnai csemeték kikapcsolódása mellett gyógyuló embertársaink számára is hathatós segélyt nyújthat, mivel a szükséges vérutánpótlást látszik biztosítani számukra az a – várakozások szerinti – közel száz donor, akik hajlandóak vénáikat megnyitni a Vöröskereszt kartámlás székeiben 11 óra és 18:30 között. Az akcióra felkérést kaptak mások mellett a Z!ENEMi, a Sky Fanatic, a Bíborszél és a HoldEső zenekar tagjai. Közülük néhányan vért adnak, s fel is lépnek majd.

Grubert Roland úgy véli, rendkívül fontos volna, hogy egyre több szabadidős program valósuljon meg az apróságok javára, így a népszerű belvárosi szórakozóhely teraszán tartott performansszal akár egyidejűleg is bárki támogathatja a gyerekek nyári ellátásának és szabadidős tevékenységének megszervezését. A sajtótájékoztatón a Vöröskereszt megyei vezetője felidézte: korábban a hotel parkolójában már építettek egy játszóteret.

– Az a munka, ami itt zajlik, hihetetlen szervezést igényel. Az önkormányzat is aktívan támaszkodik ezekre a szervezetekre – világított rá a közreműködők tevékenységének jelentőségére Varga Andrea, aki hozzátette, a támogatások és az adományok nem jutnának el a megfelelő helyre nélkülük. Az alpolgármester szerint a háború elhúzódásával egyre több olyan helyzettel kell szembenéznünk, mint amilyen a gyermekek szünidei elfoglaltságának biztosítása is.

További hírek

Olvasnivaló