Ugrás a tartalomra

Vérünkkel betegeknek, adományunkkal ukrán gyermekeknek segíthetünk

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. június 07. kedd 14:29
Pénteken miskolci zenészekkel, közszereplőkkel kiegészülve szervez véradási akciót a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete a Helynekemben. A tét nem kisebb, mint a nyári időszakra is biztosítani gyógyuló embertársaink számára a vérutánpótlást. Emellett adományaikkal a menekült ukrán gyermekek nyarát is szebbé tehetik az önkéntes segítők.

A nyár közeledtével mindig kiemelt szerepet kapnak a hasonló akciók, hiszen a legtöbb önkéntes ilyenkor elfoglalt és kevésbé jut el oda, hogy vért adjon. Ennek jegyében szervezi meg június 10-én, pénteken a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete a következő alkalmat – hogy segíthessünk embertársainkon.

Véradási akció 2021 júniusában a Helynekemben. Fotók: Mocsári László

Ficsór-Kis Alicia, a szervezet kommunikációs munkatársa elmondta, hogy az évszak eleji, véradásra buzdító kampányukat évek óta – sikerrel – megszervezik. „Ilyenkor célzottan szeretnénk felhívni a figyelmet az önkéntesség fontosságára” – fogalmazott.

A figyelemfelkeltés része, hogy zenészek és közszereplők is csatlakoznak az akcióhoz. Ők a kommunikációs munkatárs tapasztalatai szerint mindig szívesen állnak be a kezdeményezés mögé.

Laták Kamilla megyei koordinátor elárulta, hogy nem titkolt céljuk a fiatal véradók megszólítása. Őket a tanév során az oktatási intézményeken keresztül érik el, azonban a kritikus nyári időszakban ugyancsak szétszélednek. A Helynekem mint szórakozóhely és a zenészek mint önkéntes véradók jelenléte motiválóan hathat rájuk – fejtette ki. Felkérést kaptak mások mellett a Z!ENEMi, a Sky Fanatic, a Bíborszél és a HoldEső zenekar tagjai. Közülük néhányan vért adnak és fel is lépnek majd.

A jótékonykodás lehetősége nem merül ki a véradásban a pénteki rendezvényen. Ficsór-Kis Alicia arra is felhívta a figyelmet, hogy a szórakozóhely teraszán adományokat is gyűjtenek majd az Ukrajnából Miskolcra menekült gyermekek számára.

„Változó, hogy mennyien vannak itt: 80 és 100 közötti a létszámuk. Ők négy fal között, munkásszállói körülmények között élnek” – írta körül a hétköznapjaikat, majd hozzátette, hogy nyáron is kevés lehetőségük lesz kiszakadni élethelyzetükből. A megyei Vöröskereszt szervez nekik vakációs programokat –  például strandolást, kirándulást –, azonban bővül a lehetőségek tárháza, ha a miskolciak adományaikkal támogatják a kezdeményezést.

Nahaj Péter

Az egyik csatlakozó zenekar, a Sky Fanatic frontembere, Nahaj Péter elmondta, mindig is fontosnak tartotta, hogy zenészként segítsen másoknak. "Tudom, mennyire fontos vért adni, hiszen ezzel akár több életet is megmenthetünk és remélem sikerül valamit adnunk ebben a nehéz világban! Mivel tanítok, így lehetőségem van ukrán gyermekeket is segíteni. Van egy tanítványom, akit beszélni tanítok a zenével, így nem is volt kérdéses, hogy idén is ott leszek! Ebben a nehéz helyzetben és minden hasonló helyzetben az összefogás az egyetlen út!" – buzdított mindenkit a részvételre.

A Helynekemmel sokadik éve működik együtt a karitatív szervezet, június 10-én, pénteken 11 óra és 18:30 között várják a véradókat a romkocsmában, az adakozókat pedig annak teraszán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!