Ugrás a tartalomra

Badány Lajos: ma is erőt meríthetünk az ’56-os hősök küzdelméből

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. október 23. vasárnap 18:13
A Zsolcai kapuiban Badány Lajos alpolgármester mondott beszédet és a délelőtt folyamán az ünneplő tömeg koszorúval emlékezett meg minden városi '56-os emlékműnél.
Horváth Csongor képgalériája

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanhatodik évfordulójára emlékezik vasárnap Miskolc. A megemlékezés-sorozat a hagyományoknak megfelelően a Zsolcai kapuban kezdődött, az 1956. október 26-ai sortűz áldozatainak emléktáblájánál.

A megyei rendőr-főkapitánysággal szemben található emlékhelynél Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere beszélt, aki úgy fogalmazott: a nemzetnek ma is erőt kell merítenie abból a hősies küzdelemből, amelyet a magyarok folytattak 1956 őszén, a reménytelen túlerővel szemben.

- A két világháború között hazaszeretetre és becsületre nevelt generációban még élt a szabadságvágy, ezt át tudta adni gyermekeinek, így 12 évvel a szovjet megszállást követően a nemzet fellázadt az elnyomó rendszer ellen. A harc kimenetele nem lehetett kétséges, hiszen hogyan is gondolhatták azok a pesti srácok, vagy miskolci munkások, hogy megvédik az országot a világ egyik legerősebb hadseregével szemben? Nem, a szovjet támadás idején már pontosan látták, hogy nincs esélyük, mégis megálltak, mert úgy gondolták, hogy ez az az erkölcsi pont, ahonnan már nincsen hová hátrálniuk. Itt élnek szüleik, gyermekeik, ez a múltjuk, jövőjük, becsületük. És hitték azt is, hogy csak becsülettel érdemes élni, s ha így nem lehet, akkor talán nem is érdemes – hangsúlyozta.

A városvezető kiemelte, az '56-os hősökkel ellentétben nekünk ma nem kell meghalni a hazáért, azt viszont mindenkinek meg kell tennie, hogy érte él.

- Napjainkban is fenyegető vészhelyzet árnya vetül ránk: egyrészt a tőlünk keletre zajló háború, másrészt a közelgő gazdasági válság miatt. Ebben a helyzetben az '56-os ifjakhoz hasonlóan nekünk is közösen kell dolgoznunk Miskolc megmaradásáért. Betemetve a közénk évek óta mesterségesen ásott árkokat, mindenkinek tiszta szível, közös akarattal, legjobb tudása szerint kell megcselekednie mindent országunk, városunk megmentése érdekében. Így kell tennünk, hogy ne csupán elszenvedői, hanem aktív formálói legyünk sorsunknak – jelentette ki Badány Lajos.

A megemlékezők az alpolgármester beszéde után koszorúkkal emlékeztek meg a Zsolcai kapui emléktáblánál csakúgy, mint ezt követően a Hősök terén, Miskolc város elesett hőseinek emlékművénél, a Földes Gimnázium falán található Széchenyi emléktáblánál, Oláh Miklós szobránál, a Megyei Munkástanácsok emléktáblájánál, a Babits László emléktáblánál, a Romek emlékoszlopnál, Nagy Imre emléktáblájánál, Nagy Attila mellszobránál, Szabó Lőrinc emléktáblájánál és a Digép munkásgyűlés emléktáblájánál is.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!