Ugrás a tartalomra

A biztonságra ügyelve nyitnak ki újra a miskolci éttermek

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. május 05. kedd 09:02
Megtörtént a nagy bejelentés, vidéken eltörlik a kijárási korlátozásokat, de szabályok azért maradnak. Május 4-étől az éttermek, kávézók, szállodák kerthelyiségei is megnyílnak.

– Van időm főzni, így amióta tart a veszélyhelyzet, talán ha kétszer rendeltünk – mondja Mészárosné Körhegyi Vica. A kétgyermekes családanya a konyhában fogadja hívásunkat: férje a nappaliban videókonferenciát tart, máshol a két gyermekük játszik. Amint róluk kezdünk el beszélni, azonnal hozzáteszi: ha nem léptek volna életbe a korlátozások, akkor sem mentek volna sehová a veszélyhelyzet kihirdetése után.

– Nem a rendeleteken múlott, mi döntöttünk úgy, hogy nem tesszük kockára sem mások, sem a saját egészségünket – hangsúlyozza. – Így aztán a most kihirdetett enyhítés sem hoz változást az életünkbe. Talán egyszer-egyszer egy tágasabb, kiülős helyre elmegyünk, zárt térbe biztosan nem. Kíváncsi vagyok egyébként, meddig marad meg a távolságtartás az emberek között. Szörnyű, milyen pszichológiai hatásai vannak a járványnak; mikor ölelhetem meg majd újra nyugodt szívvel egy szerettemet?

A baráti körünkben érdeklődve egyébként hasonló véleményeket olvashattunk: döntően kivárnak, inkább összeszorított foggal, de megvárják, hogy lecsengjen a járvány. Tartanak attól, hogy igazán csak most jön a tetőzés. Az általunk megkérdezett miskolci étteremvezetők is óvatosak.

Szellősebben, biztonságban

– Még az elején tettünk egy próbát a kiszállításra, de végül úgy döntöttünk, hogy vendégeink és munkatársaink egészségének megvédése érdekében ideiglenesen bezárunk – nyilatkozta a minap.hu-nak Barkócziné Kertész Kata, a Drót Bisztró és a Népkerti Vigadó rendezvényigazgatója.

Így aztán jutott idő a felújításra, festésre, fertőtlenítésre, olyan dolgokra, amiket év közben egyébként nem tudtak elvégezni. – Mindent átmostunk, lefertőtlenítettünk, minden csillog-villog nálunk. Már nagyon várjuk a vendégeinket – emelte ki.

– Vártuk mi is a nagy bejelentést, hiszen itt a jó idő, szeretnénk már vendégeket fogadni. Mindkét egységünknek nagy előnye, hogy rendelkezik terasszal. Így a Drót Bisztróban és a Népkerti Vigadóban is szellősebben tudjuk elrendezni az asztalokat, fontos, hogy biztonságban tudjuk a vendégeinket. Vásároltunk kézfertőtlenítő készülékeket, és várjuk egy evőeszközöket sterilizáló, fertőtlenítő gép érkezését. Nagy hangsúlyt fektetünk a higiéniára. A kollégáink maszkban, kesztyűben szolgálnak majd fel – sorolta.

Az eddig megismert és kedvelt profilt megtartják: a napi menüre és az a’la carte vendéglátásra térnek elsősorban vissza, de a zenei és egyéb rendezvényeket is újraindítják, ha feloldják a létszámkorlátozást.

Nem kapkodják el

A Régiposta Kisvendéglőt is „elég keményen” érintette a kialakult helyzet az ügyvezető elmondása szerint. Zárva vannak, de elvitelre lehet náluk ebédet vásárolni, tette hozzá Novák József.

– Nem akarjuk elkapkodni az újrakezdést, jövő héten még a mostani rend szerint dolgozunk. Aztán majd meglátjuk, hogyan alakul a vírushelyzet a megyében, ennek függvényében módosítunk a nyitvatartáson – fogalmazott. A kisvendéglő egyébként valamennyi kollégáját megtartotta, senkit nem bocsátottak el.

A rendezvényeket sorra le kellett mondani: lagzik, osztálytalálkozók, ballagási, elsőáldozási és konfirmálási összejövetelek maradtak el. – Mi szeretnénk ezeket később megtartani, de ez a megrendelőktől függ. Mindenesetre jópáran jelezték felénk, hogy szeretnének ünnepelni, számítanak ránk – mondta el Novák József.

Szigorú óvintézkedésekkel indulnak

A Pokol Csárda sokáig „kitartott”, de a húsvét előtti és utáni héten szabadságra küldték a munkatársakat – mondta az ügyvezető. Kiss Krisztina hozzátette, nem küldtek el azonban senkit. – Ez egy megbízható, összeszokott csapat, kitartunk tehát mellettük – hangsúlyozta.

Kiszállítással és elvitelre főztek egyébként, így vészelték át a nehéz időszakot. Ezt helyezik előtérbe a következő időszakban is, bár a korlátozások enyhítését már nagyon várták. – Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rendelkezünk egy szűk létszámú kerthelyiséggel, itt szigorú óvintézkedések betartásával várjuk a vendégeinket jövő héttől. Van egy nagyobb udvarunk is, igény szerint még ezt is megnyitjuk. A tisztaságra nagyon komolyan odafigyeltünk eddig is, nem lesz ez másként a jövőben sem – emelte ki Kiss Krisztina.

További hírek

Olvasnivaló