Bodor a levele – szüreti élményre jelentkezhet!
Javában zajlik a szüret, a fehéret hamarabb leszedik, mint a többit. – Érdekesség, hogy például a szürkebarátot hosszabb ideig héjon tartjuk, így egy mélyebb, cseresznyepiros árnyalatot kap a bor színe – magyarázta Sándor Zsolt miskolci borász. – Ez pincészetünk egyik sajátossága. Mikor sok csapadék esik, utána mindig várni kell egy pár napot, hogy a szőlőszemek visszaálljanak eredeti állapotukba. Ha csak egy kicsit szemetel az eső, az tulajdonképpen nincs nagy befolyással rá.
Miskolci borászként elengedhetetlennek tartja, hogy a városban is legyen szőlője. – A Bedegvölgyben a Csattos-dűlőben van egy nagy cserszegi fűszeres ültetvény és egy kisebben medina, Mályiban pedig zweigelt. Mindenhol ökogazdálkodásunk van, így akkor is nyugodtak vagyunk, ha a gyerekekkel megyünk ki a szőlőbe: bármennyit ehetnek a gyümölcsből, mert nincsen vegyszerrel kezelve.
Tállyán és Mádon csak most kezdték meg a szüretet. – Itt a magas minőségű édes borokra fókuszálunk. Ez egészíti ki ugyanis a bükki száraz portfóliónkat. Idén is kapott a termés elegendő esőt és napsütést. A hegyaljai szőlőszedés remélhetőleg november elején lezárul. A szüret az egész éves munkának a csúcsa amellett, hogy kiváló szórakozás is, mert bográcsozunk, beszélgetünk, közösséget építünk. A hangulata összehasonlíthatatlan, a borász ilyenkor kicsit euforikus állapotba kerül, ahogy látja a gyönyörű, érett termést, ami majd a keze alatt borrá nemesül. Egészen mostanáig a természet végezte a dolgát, mi azt valljuk, két munkafolyamatnál kell beavatkoznia az embernek: szüretkor és palackozáskor – állapította meg a borász.
Szüretre jelentkezni itt lehet.