Ugrás a tartalomra

Boldog születésnapot, Avasi kilátó!

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. augusztus 20. szombat 11:35
A város egyik jelképének számító épületet ötvenkilenc évvel ezelőtt éppen ezen a napon adták át.
Az Avasi Kilátó egy 2020-as felvételünkön. Fotó: MiNap-archív/Mocsári László

Ahogyan az ismert, az első kilátó az Avas-tetőn 1906-ban épült ideiglenes jelleggel, mindössze két hét alatt, II. Rákóczi Ferenc tiszteletére. 1907-ben le is bontották. Állandó torony csak szűk harminc évvel később épült itt, de ezt 1943-ban (más adatok szerint 1942-ben) tűz rongálta meg. 1956 decemberében aztán csaknem teljesen összedőlt: a legenda szerint egy szovjet tank lőtte szét az 1956-os forradalom leverésekor. 

A ma álló tornyot Hofer Miklós és Vörös György tervezte, már nem fából, hanem betonból épült, 1963. augusztus 20-án avatták fel. A kilátóba annak idején egy presszót is terveztek, de ez a kilencvenes és a kétezres években is huzamosabb időn át zárva volt, azonban most már több éve, hogy újranyitott és várja a vendégeket.

Az Avasi Kilátó avatása 1963. augusztus 20-án.
Az Avasi Kilátó avatása 1963. augusztus 20-án. Fotó: Farkas Gyula

Tudott az is, hogy a kilátó rövidesen megújulhat. A terveket Viszlai József, Ybl Miklós díjas építész készítette el, aki 2007 és 2010 között Miskolc főépítésze is volt. Ő másfél évvel ezelőtt a megújuló létesítményről lapunknak úgy fogalmazott: igyekezett minden sallangtól megszabadítani az épületet, és az eredeti könnyedségét, eleganciáját visszaállítani.

– A ’60-as évek elején ez egy olyan építészeti bravúr volt, ami párját ritkította. Megvolt a bátorság a tervezőkben. Bő egy év alatt megépítették, pedig akkor az építéstechnikai feltételek nem azok voltak, mint most. Óriási teljesítmény volt – méltatta elődei munkáját Viszlai József.

A megújuló kilátó presszószintjét a tervek szerint padlóig üvegezik majd, így nappal és éjszaka is még inkább kiteljesedik majd onnan nézve a városkép. A tetején található tű forma pedig már most jobban látszik köszönhetően annak, hogy az Antenna Hungária, a város és a holding együttműködéseként a már nem használt antennákat leszerelték – erről szintén részletesen írtunk korábban. 

Padlóig üvegezik a – nevezzük az egyszerűség kedvéért így – presszószintet, így nappal és éjszaka is még inkább kiteljesedik a városkép: közel kétszer annyit láthatunk majd a városból, mint jelenleg. – Nagy építészeti bravúr, hogy szinte lebeg ez a szint, ezt a légiességet szeretnénk erősíteni mind az épület belső karakterében, mind a külső megjelenésben – fogalmazott Viszlai József.

Az Avasi Kilátó látványtervei

A tervek szerint megvilágítják a toronycsúcsot és a szinteket. A kilátószinten és az alsó részen rendezvényeket is lehet majd tartani.

A legfrissebb hírek szerint, a kilátó közbeszerzési dokumentációja összeállít, most már csak az illetékes kormányzati hatóságon múlik az, hogy mikor írhatja ki az önkormányzat a közbeszerzést, melynek végét kihirdethetjük a kivitelezőt. A helyhatóság reményei szerint a felújítás még ebben az esztendőben megkezdődik. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!