Ugrás a tartalomra

Borsodban a legmagasabb az átlagfizetés

minap.hu / napi.hu
Utoljára módosítva
2022. november 23. szerda 14:48
Legalábbis a megye egyik falujában. Meglepő módon ugyanis nem egy budapesti kerületben, hanem Tornakápolnán a legmagasabb az átlagos havi jövedelem. Derül ki a napi.hu írásából. 

A településtípusok szerinti bontás alapján Budapesten a legmagasabbak a fizetések. A településeket és kerületeket nézve pedig Tornakápolna áll az élen, megelőzve a II. kerületet és Telkit - írja a napi.hu.

Fotó: tornakapolna.hu

A NAV adatai szerint 2021-ben bruttó 354 ezer forint volt az átlagos havi kereset (munkaviszonyból származó jövedelem), ami nettó havi 235 ezer forintot jelentett. Településtípusok szerint a legmagasabb átlagos havi nettó kereset Budapesten volt (313 ezer forint), ezt követik a megyei jogú városok (253 ezer forint), majd a városok (225 ezer forint). A legalacsonyabb érték a községekben volt (197 ezer forint). Azaz a községekben átlagosan a fővárosi bér 63 százalékát keresték meg a munkavállalók - ez az érték a városok esetében 72 százalék, a megyei jogú városok esetén pedig százalék - derül ki a GKI friss elemzéséből.

- A legmagasabb érték -az Északi-középhegységben, Aggtelek közelében lévő - Tornakápolnán volt, ahol átlagosan 535 ezer forintot vitt haza egy munkavállaló. A második helyezett a II. kerület volt 498 ezer forinttal, harmadik pedig Telki 467 ezer forinttal. 

- Ezzel ellentétben a legalacsonyabb átlagos havi nettó kereset Csenyétén volt havi 37 ezer forinttal. 

- Érdekesség Budapest tekintetében,  hogy átlagosan 77 ezer forinttal vittek többet a Budán élők, mint a Pesten lakók. 

- Megyék tekintetében a legmagasabb havi nettó kereset Pest és Győr-Moson-Sopron megyében volt, ahol havi 259, illetve 254 ezer forintot kerestek. Szintén magas eredmények születtek még Fejér (249 ezer forint), Komárom-Esztergom (248 ezer forint) és Vas megyében (235 ezer forint). A legalacsonyabb kereseteket Szabolcs-Szatmár-Bereg (179 ezer forint), Békés (191 ezer forint), Nógrád (194 ezer forint), illetve Somogy megyében (196 ezer forint) érték el. 

- Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a kereset. A megyei adatokból kirajzolódik, hogy a keresetek szempontjából legsikeresebb megyék a Nyugat- és Közép-Dunántúlon vannak.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!