Ugrás a tartalomra

A budapesti New York kávéház a CNN szerint is a legszebb a világon

hirado.hu
Utoljára módosítva
2019. december 14. szombat 16:27
A budapesti New York kávéházra hívta fel a figyelmet a CNN cikkében: „úgy fogja érezni magát, mintha a Sixtus-kápolna magyar megfelelőjébe érkezett volna.”

A kávéház olasz reneszánsz stílusban épült, csillogó csillárok és látványos freskók díszítik. Ez az egyik legrégebbi kávézó, története 125 évvel ezelőttre nyúlik vissza – írja a CNN.

Az Erzsébet körúti kávézó forgalmas napjain körülbelül kétezer vendéget fogad, de egy kevésbé forgalmas napon is betérnek több mint ezren. Aki itt leül egy asztalhoz, valószínűleg ideje nagy részét felfelé tekintve tölti a márványoszlopokat és az angyal stukkókat csodálva, és persze fényképeket készít – folytatja írását a CNN Travel, amely a téli Budapestet is ajánlotta korábban a turistáknak.

Noha a kávét a törökök mutatták be először Magyarországon a 16. században, csak az Osztrák–Magyar Monarchia 1867-es megalakulásával került Budapestre a divatos kávézókultúra Bécsből.

A New York kávéház története 1894-ben kezdődik, amikor a New York Life Insurance Company megnyitotta budapesti székhelyét Európában, és úgy döntött, hogy egy kávéházat épít közvetlenül az épület belsejében.

Tulajdonosai a „legszebb kávézó a világon” létrehozására törekedtek, és mindent megtettek ennek elérésére. Becslések szerint ötszáz kávéház nyílt Budapesten ebben az időszakban, köztük a New York kávéház.

Népszerűsége vitathatatlan volt, de az elkövetkező évek eseményei, leginkább az első és a második világháború, valamint a szovjet megszállás pusztító hatással voltak rá. A kommunista korszak alatt a híres budapesti kávéházak közül sokat, beleértve a New York kávéházat is, bezárták.

A Boscolo-csoport vásárolta meg 2001-ben az épületet és ötéves restaurációs projektet indított, Maurizio Papiri és Tihany Ádám kreatív építészek vezetésével.

Az eredeti terveket az alagsorban találták meg, így a 2006-os újbóli megnyitására szinte pontosan újraépítették. A főépületet luxusszállodává alakították, és a földszinten elhelyezett kávézó újra egykori fényében tündököl. A világ legszebb kávéháza címet 2011-ben és 2013-ban is elnyerte.

Néhány kisebb új részlet is bekerült, például az egyik freskóban ma megtalálható a Szabadság-szobor, amely csak a kávézó első építése után jött létre. A vendégkört mára leginkább turisták alkotják, de a kávéház ugyanabból az okból vonzza a vendégeket, mint a magyar írókat 1894-ben. Neves írók és költők töltötték itt a mindennapjaikat, és szinte észrevétlenül irodalmi kávéházzá alakult.

„Most inkább turisztikai attrakció a kávéház, ennek ellenére naponta több mint ezer fogyasztó vendégünk van” – mondta Földes Gábor, a New York-palota hotel PR- és marketingigazgatója, és hozzátette, ez továbbra is a legszebb kávézó a világon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!