Ugrás a tartalomra

CineFest: A filmkritikus 2022-es ajánlata (videóval)

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. szeptember 08. csütörtök 13:37
Hamarosan indul a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amely idén is olyan bőséges programot kínál a látogatók számára, hogy az egyszeri filmkedvelő akár még el is veszhet a néznivalók útvesztőjében. Filmkritikust hívtunk segítségül, aki szubjektíve ajánlott nekünk alkotásokat, amikre szerinte érdemes beülni.

Idén is segítségül hívtuk Kiss Tamás filmkritikust, a https://www.filmtekercs.hu/ egyik szerkesztőjét, hogy ugyan az átlagembernek szólóan, de ajánljon számunkra néhány alkotást, amelyeket szerinte érdemes lenne megnézni szeptember 9. és 17. között.

Marie Kreutzer – Fűző

A Fűző – sok más, a CineFesten bemutatott filmhez hasonlóan – a cannes-i filmfesztiválon debütált, ami mutatja, hogy „menő” alkotásról van szó. A történet főszereplője Wittelsbach Erzsébet, aki Ferenc József császár feleségeként, azaz Sissyként vonult be a magyar történelembe. Az életrajzi ihletésű film új, modern nézőpontból közelít az uralkodóhoz.

„Sissy a hiúságával küzdő, dohányfüggő, heroinnal próbálkozó, szexre vágyó, tetovált és szabadságát kereső nő. A cím is szimbolikus: azzal küzd, hogyan találja meg a szabadságát a bécsi udvar fogságában” – írta körül az alapkontextust Kiss Tamás, illetve hozzátette: mindez illeszkedik abba a kortárs trendbe, amit a #meetoo mozgalom indított el.

2022. SZEPTEMBER 14. SZERDA 18:00 PRESSBURGER TEREM (PREMIER)

2022. SZEPTEMBER 15. CSÜTÖRTÖK 16:30 ZUKOR TEREM (ISMÉTLÉS)

Ali Abbasi – Szent pók

Az iráni születésű, de Dániában élő rendező filmje valós eseményeket dolgoz fel: Iránban sorozatgyilkos szedte áldozatait egy éven át – főként prostituáltakra csapott le. Miután elfogták a mélyen vallásos elkövetőt kiderült, ő így képzelte el a társadalom megtisztítását a romlottságtól.

A film azt dolgozza fel, hogy egy iráni oknyomozó újságírónő hogyan göngyölíti fel az ügyet, míg a hatóságok tehetetlenek, vagy éppen hogy szándékosan nem erőltetik a tettes elfogását. Az erőteljes társadalomkritikai alkotás a filmkritikus szerint kevésbé művészfilmes, mint az Európába általában eljutó iráni filmek: „ez egy veretes műfaji krimi-thriller, ami izgalmassá teszi” – szólt Kiss Tamás ajánlása.

2022. SZEPTEMBER 15. CSÜTÖRTÖK 21:00 PRESSBURGER TEREM (PREMIER)

2022. SZEPTEMBER 16. PÉNTEK 16:00 ZUKOR TEREM (ISMÉTLÉS)

Park Chan-Wook – A titokzatos nő

Az egyik leghíresebb dél-koreai rendező legújabb filmjéről van szó, neki köszönhetjük például a Bosszú-trilógiát is, aminek ékköve az Oldboy. A filmmel idén elnyerte Cannes-ban a legjobb rendezőnek járó díjat.

„Általában nagyon sötét, elfojtott érzelmeket hoz testközelbe. Ezeket nagyon át tudjuk élni a filmjein keresztül” – jellemezte Kiss Tamás a rendező munkásságát. Hozzáfűzte: szereti keverni a műfajokat, így számíthatunk krimire, thrillerre és melodrámára is A titokzatos nőben, ami egy mélybeveszett hegymászó esete körül kibontakozó nyomozást, illetve az özvegy és a nyomozó kapcsolatát járja körül.

2022. SZEPTEMBER 15. CSÜTÖRTÖK 18:00 PRESSBURGER TEREM (PREMIER)

2022. SZEPTEMBER 16. PÉNTEK 21:00 ZUKOR TEREM (ISMÉTLÉS)

Michelangelo Frammartino – A barlang // Jerzy Skolimowski – EO

A két filmet párba állítva ajánlja nekünk Kiss Tamás. „Szerintem a kortárs film több szempontból válságban van. Mind a tömeg- és a zsánerfilmesek is igyekeznek új utakat keresni” – utalt arra a filmkritikus, hogy lényegében egy kaptafára készülnek a művész és a popcorn-filmek is. Ez azt szülte, hogy egyre többen igyekeznek kitörni a skatulyából, szabadulni a bevett sablonoktól – még a szuperhősfilmek is.

Ennek eredményeként kísérleti filmes eszközökhöz nyúlnak, erre pedig jó példa A barlang és az EO. Előbbi egy költői dokumentarista film, míg az EO főszereplője egy szamár. Mindkét film hanyagolja a párbeszédeket és bizony komoly munkát igényelnek a befogadótól.

A barlang:

2022. SZEPTEMBER 14. SZERDA 21:00 PRESSBURGER TEREM (PREMIER)

2022. SZEPTEMBER 15. CSÜTÖRTÖK 21:00 ZUKOR TEREM (ISMÉTLÉS)

EO:

2022. SZEPTEMBER 11. VASÁRNAP 18:45 PRESSBURGER TEREM (PREMIER)

2022. SZEPTEMBER 12. HÉTFŐ 16:30 ZUKOR TEREM (ISMÉTLÉS)

Csoma Sándor – Magasságok és mélységek

A magyar film Erőss Zsolt tragikus balesetben elhunyt hegymászó feleségének a történetét dolgozza fel: gyász, bűntudat, felelősségvállalás és talpon maradás a kulcsszavak, amiket Kiss Tamás kiemel.

A díszbemutatón egyébként az alkotók is jelen lesznek, akik a vetítés után közönségtalálkozón mesélnek a filmről.

2022. SZEPTEMBER 10. SZOMBAT 20:30 PRESSBURGER TEREM (PREMIER)

A film után közönségtalálkozó az alkotókkal

2022. SZEPTEMBER 11. VASÁRNAP 20:30 ZUKOR TEREM (ISMÉTLÉS)

Tom George – Ecc, pecc, ki lehetsz?

Eddig versenyfilmekről beszéltünk, azonban a kitekintő szekcióból is emelt ki alkotást a filmkritikus. Az idei CineFest nyitófilmje, az Ecc, pecc, ki lehetsz? nagynevű hollywoodi sztárokat szerepeltet, emellett az teszi érdekessé, hogy a krimi-thriller csatlakozik az Agatha Christie stílusát, hangulatát megidéző filmek trendjéhez (Gyilkosság az Orient expresszen, Tőrbe ejtve vagy az Aljas nyolcas).

2022. SZEPTEMBER 9. PÉNTEK 17:00 PRESSBURGER TEREM (PREMIER)

2022. SZEPTEMBER 9. PÉNTEK 21:00 URÁNIA TEREM (ISMÉTLÉS)

Mindezek mellett számos egyéb program és alkotás várja a CineFest vendégeit szeptember 9. és 17. között. Ezekről a fesztivál honlapján bővebb információt találhatnak.

Végezetül arról beszélt Kiss Tamás, a CineFest egyik legnagyobb érdeme, hogy az A-kategóriás nagy nemzetközi filmfesztiválok (Cannes, Sundance, Velence…) alkotásait elhozza Magyarországra. „Különösen örömteli, hogy ezeket első körben nem is Budapesten, hanem Miskolcon lehet megnézni” – mint fogalmazott.

„Egyértelmű, hogy Magyarországon ez a legnívósabb filmes esemény. Nem véletlen, hogy a magyar filmesek nagy része szívesen mutatja itt be a filmjeit” – utalt zárásként arra Kiss Tamás, amit korábban Bíró Tibor egyik legnagyobb büszkeségként jelölt meg: a magyar szakma számára a CineFest a legfontosabb hazai filmes esemény.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!