Ugrás a tartalomra

A Civil Díj miskolci döntősei

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. március 10. péntek 18:44
Három miskolci civil szerveződés is verseng a Civil Díj kategóriánkénti első helyezéséért.

A Civil Díj a nonprofit szféra egyik legrangosabb szakmai elismerése. A NIOK Alapítvány által kiírt országos pályázat döntőjébe Miskolcról a Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület, a Miskolci Autista Alapítvány és a Supersum Alapítvány jutott be más-más kategóriában. Az idei évben a több mint 100 pályázat közül a zsűri 25-öt juttatott a döntőbe. Nevezni csak olyan programmal lehetett, amely 2022-ben valósult meg. 

Fából készített kisállat kollekció

A Miskolci Autista Alapítvány, mint foglalkoztató az általa működtetett Maacraft – Szociális Kézműves Műhely futó projektjével pályázott, és a „Legjobb termék” kategóriában jutott be a döntőbe. Ebben a projektben az alapítvány együttműködik a budapesti székhelyű Madzag márka képviselőjével, aki bőrből készít kutyáknak különböző kiegészítő tárgyakat, mint például nyakörveket, pórázokat, valamint a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezetének Tű, cérna, szeretet varrodájával.

Beregi László 2021-es felvétele a Miskolci Autista Alapítvány játszóparkjának átadójáról 

– A program keretében fogyatékosok készítenek kisállat bútorkollekciót dizájnerekkel és kortárs tervezőkkel karöltve, így lehetőség nyílik a hat fából készült kollekció folyamatos termékfejlesztésére is. A programmal azt tudjuk bemutatni, hogy a fogyatékosok is képesek magas minőségű értéket teremteni – mondta a minap.hu-nak Bohus Viktória, a Miskolci Autista Alapítvány szakmai munkatársa. Majd hozzátette: igen nagy megbecsülést jelent a döntőben lenni. Ezen kívül egy másik, nagy presztízsű nemzetközi társadalmi innovációs díjra, a SozialMarie Díjra is jelöltek minket idén, ami szintén nagy megtiszteltetés. Itt 288 pályázó közül 34 kapott meghívást.

Részvételiségi program

A Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület másodszor pályázik a Civil Díjara. – Tavaly a közösségi gyűléssel pályáztunk, idén pedig a részvételiségi programmal a „Legjobb együttműködés” kategóriában Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen. Azért neveztünk, mert úgy gondoltuk, hogy ez olyan példaértékű együttműködés, amit érdemes lenne megmutatni mindenkinek. Mi arra ösztökéljük az embereket, hogy vegyenek részt a városvezetés döntéseinek előkészítésében – tájékoztatott Király Csaba, a Dialóg Egyesület alelnöke. 

Mocsári László 2022-es felvétele az Avasi Közösségi Kávézóról

Varga Andrea alpolgármester hozzátette, az önkormányzati működés akkor lehet jó, ha a miskolci polgárok részvételével, közös gondolkodásával, vitákkal és párbeszédekkel valósul meg a döntés-előkészítés, vagy akár maga a döntési folyamat is. Ennek létrejöttéhez erre alkalmas kultúrát kell kialakítani, és létre kell hozni a partneri együttműködéseket is. Ebben játszik hihetetlenül fontos szerepet a Dialóg Egyesület, hiszen értik és tudják azt, hogy mi az, amitől megváltozik a lakosság önkormányzattal való kapcsolata, és tisztában vannak azzal is, hogy az önkormányzati működés határai meddig engedik a párbeszédet. Mindez kölcsönös tanulási folyamat.

Jankáért futottak és gyűjtöttek

A miskolci Supersum Alapítvány a „Legsikeresebb adománygyűjtés” kategóriában versenyzik az elismerésért. Az alapítvány hátrányos helyzetű, nehéz sorsú családokon segít. – Janka megsegítésére összesen 5 millió forintot sikerült összegyűjtenünk tavaly szeptemberben a Miskolci Mobilitás Hete alatt megrendezett jótékonysági futásunkon. A gyűjtésre a tűzoltók kértek meg minket. Janka ugyanis egy miskolci tűzoltó, Dobai Ádám kislánya, aki elveszítette motorikus funkcióit, ami miatt különböző fejlesztésekre van szüksége, amiket a család csak az adományokból képes fedezni – közölte Bernasconi-Bús Katalin, a Supersum Alapítvány képviselője. – Fantasztikus lenne elnyerni a díjat, melynek eredményhirdetése május 11-én lesz, éppen Miskolc Város Napján – tette hozzá Bernasconi-Bús Katalin.

Juhász Ákos 2021-es felvétele

A döntőbe jutott pályázatokat szakmai bíráló bizottság értékeli majd kategóriánként meghatározott szempontrendszer szerint. A rangos zsűri olyan kezdeményezéseket, programokat díjaz majd májusban, amelyek újszerű megközelítést alkalmazva kiemelkedő eredményeket értek el a tavalyi évben. A közönség a közönségdíjra áprilisban szavazhat. A díjátadó tervezett időpontja: 2023. május 11.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!