Ugrás a tartalomra

Csak óvatosan a rácsok közé írt számokkal és a japán hangzású feladványokkal...

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. augusztus 03. szerda 13:28
...miután Miskolcon is bármikor összefuthatunk egy-egy szúdoku-bajnokkal. A július 24-én tartott országos megmérettetésen ugyanis a helyi Braun Dávid győzedelmeskedett.
A miskolci versenyző Steiner Róbertet és Kertész Henriettet előzte meg múlt hétvégén. Fotó: Rejtvényfejtők Országos Egyesülete Facebook-oldala

Hőmérős, külső számos, hópehely, csillag, hexa, ferde és palindrom – zavarba ejtő lajstrom, és még csak nem is soroltuk fel a játékvariációk teljes tárházát. A többség a jól megszokott 6x6-os és 9x9-es ábrákat ismeri leginkább. (Ezekkel bárki találkozhat, aki például – remélhetőleg nem krumplipucolás közben – a Miskolci Napló utolsó oldaláig szombatonként ellapoz.)

A Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE) által tartott eseményeken általában a keresztrejtvények vannak a középpontban. Mindemellett azonban egyre népszerűbb a szúdoku, így nem meglepő, hogy a szervezők is igyekeznek a versenyhétvégék programjaiba beiktatni azt. Az elnevezés egyébként egy hosszabb japán kifejezés (szúdzsi va dokusin ni kagiru) mozaikszava, melynek jelentése: „a számjegyek csak egyszer szerepelhetnek”.

A rendezvény előtt a nevezetteknek elküldtek egy online tájékoztatót, ahol meg lehetett ismerni a különböző rejtvények szabályait, s hogy mi alapján kell kitölteni azokat. Braun Dávid országos bajnokságként kezelt/tartott eseményen egyébiránt eddig még nem szerepelt.

Íme egy mintafeladat az "egyszerűbbek" közül...

– Ezúttal is tudtak új típust mutatni a szervezők – vonta le a következtetést az újdonsült bajnok, hozzátette: négy fordulón keresztül huszonhét különböző szúdoku-feladványt kellett kitalálnia, melyből huszonhatot adott le időre.

A hazai pontrendszerben lebonyolított versenysorozat a keresztrejtvényekre vonatkozik, ahol időnként beiktatnak egy-egy szúdoku-viadalt is. Ilyenkor nehézségi és tudásszint szerint csaphatnak össze a résztvevők. Egy évente megtartott „külön verseny” huszonkét fős mezőnyében bizonyult tehát a legjobbnak a borsodi fiatalember. 

– Általában úgy vannak megszerkesztve a feladatsorok, hogy ne lehessen időre befejezni, és ráadásul bónuszpontokkal is kecsegtet a mihamarabbi leadás, így el is kapkodtam az utolsó feladatsort – számolt be megkeresésünkre az első helyezett, akinek innentől az is feladata lesz majd, hogy Miskolcra delegáljon versenyhelyszínt a ROE-versenynaptárában.

– Általános iskolában találkoztam a szúdokuval, amikor még nem volt elterjedve Magyarországon. Középiskolában matematikatagozatos voltam, utána pedig közgazdászként diplomáztam, így a számok mindig a barátaim voltak – idézte fel Dávid, aki nem meglepő módon napjainkban pénzügyesként dolgozik.

Minden évben megrendezik a Füles rejtvénylap-családhoz tartozó "Rejtvényfejtők Napja" versenyt Budapesten, amikor is tizenhat feladattípus közül lehet rejtvényeket fejteni. Dávid itt is ért már el dobogós helyezést logikai és szúdoku-kategóriákban. A versenyző jelenleg a Szerencsi Logiklub több tagjával is tartja a kapcsolatot, miután felkérték, tanítsa meg őket a szúdoku kitöltésének fortélyaira. 

Braun Dávidnak ezzel az idei krakkói világbajnokságon is lehetősége nyílt képviselnie Magyarországot. Szeptemberben a kvalifikáció céljából szerveznek válogatóversenyt a fővárosban.

– Mindenképp szeretnék részt venni a válogatón, ahol már a korábbi válogatott tagokkal is megmérettetve tudnám felmérni, van-e helyem a csapatban. Lehet, hogy két magyar csapat is indul, ha van annyi ember – ismertette.

A megérdemelt kupát a rejtvények egyik készítője, Herke György adta át.

– A logikai és keresztrejtvények egyértelműen a kikapcsolódást jelentik számomra. Mindig csak egy megoldás van, amit meg kell találni. Bosszant, amíg nincs meg a megfejtés. A korombeliek már nem igazán fejtenek keresztrejtvényeket, így néha úgy érzem, kilógok a sorból, de tudom, hogy a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének százfős társasága befogadott – zárta beszélgetésünket trófeájával a kezében Dávid.

(Címlap-GIF: Tetsuya Miyamoto matematika tanár – forrás: newyorker.com)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!