Ugrás a tartalomra

Dayka-átkötés: Hétfőtől útzár a Meggyesalján

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2023. február 06. hétfő 10:21
Az Avasi Sörház és a Reményi Ede utca közötti szakaszra kizárólag az ott lakók, a szemétszállító cég teherautói, valamint a hatóságok hajthatnak be, a többieknek kerülni kell.
Négy hónap alatt épül át a Meggyesalja utca Rácz György és Reményi Ede utcák közötti szakasza. | Fotó: Mocsári László

Február 6-ától, vagyis hétfőtől négy hónapra lezárják az átmenő forgalom elől a Meggyesalja utca - Reményi Ede utca - Rácz György utca közötti útszakaszt – írta múlt szerdai közleményében a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy a következő négy hónapban az útzár által érintett területre a mentőkön, a tűzoltókon, illetve a szemétszállítást végző járműveken kívül kizárólag az ott lakók hajthatnak majd be. Mint írják, a korlátozás ideje alatt a környéken torlódásokra kell számítani. „A város nyugati irányából érkezők az északi tehermentesítő út felé kerülhetnek, vagy a Nagyváthy utcánál térhetnek le a Szent István út irányába” – hangsúlyozzák. A munkálatok leginkább a Diósgyőrből a belváros felé irányuló forgalmat érintik, az autósoktól fokozott figyelmet kérnek a következő időszakban.

Ideiglenes útvonal, ideiglenes megállók

A munkák miatt átmenetileg változik a 21-es és a 101B-s muszok útvonala és megállókat is áthelyeznek. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) közlése szerint a Tiszai pályaudvar irányba közlekedő 21-es autóbusz nem érinti a Nagyváthy utca megállóhelyet, helyette az Avasalja utca megállóhely vehető igénybe. A Szondi György utca végállomás felé közlekedő 101B-s autóbusz sem érinti a Nagyváthy utcamegállóhelyet, helyette Geró utca megállóhely vehető igénybe.

A Teleki utca megálló helyett a Petőfi utca 21. szám előtt ideiglenes kialakított megállóhelyen lehetséges az autóbuszokra történő fel-és leszállás.

A Tiszai pályaudvar felé közlekedő 21-es és a Szondi György utca irányába közlekedő 101B-s autóbusz nem érinti az Erzsébet tér megállóhelyet, helyette a Kálvin János utca – Papszer utca kereszteződés után a Herman Ottó Múzeum épületénél kialakított ideiglenes megállóhelyen állnak meg.

Hónapok óta épül

A lezárásra a Dayka Gábor utca meghosszabbítása, vagyis az úgynevezett Dayka-átkötés projekt kapcsolódó beruházás bontási és építési munkái miatt van szükség.

Amint arról beszámoltunk, a beruházás a nyár végén, ősz elején az új szakasz útjában lévő házak bontásával kezdődött, a területen már az új út nyomvonalai is láthatóak. Az elmúlt hónapokban a kivitelező kicserélte a vízvezetékeket a Petőfi utca, Kálvin János utca és Rácz György utca, a beruházással érintett szakaszán, a munkálatok miatt a környéken folyamatosan változik a forgalmi rend.

A beruházás eredményeként a Dayka utca meghosszabbításával létrejövő kétsávos váltja ki jövő tavasztól-nyártól a Rácz György utcai közlekedést. Az önkormányzat korábban hangsúlyozta, a fejlesztés célja a belváros és a Szent István tér környezete forgalmi terhelésének csökkentése. A tervek szerint a Dayka Gábor és a Meggyesalja utcán között szerint egy kétszer egy sávos, zöldsávval és járdával ellátott útszakasz épülhet meg. A kiviteli tervekben négy útszakaszt érint a beruházás: a Meggyesalja utca azon szakaszát, mely az új út és a Rácz György utca közé esik; a Meggyesalja utca azon szakaszát, mely az új út és a Reményi Ede utca közé esik; magát új kialakítású utat, mely a Dayka Gábor utca folytatása és a Petőfi Sándor utca rövid szakaszát, mely az új útkeresztezés területét foglalja magában.

A több mint egymilliárd forintos, TOP-os és önkormányzati forrásból megvalósuló fejlesztés részeként jelzőlámpás csomópontot építenek majd ki a Rácz György – Meggyesalja utca; Dayka utca – Meggyesalja utca; Dayka utca – Petőfi utca és a Dayka utca – Hunyadi utca között, míg Kálvin János utcánál jelzőlámpás gyalogátkelőhely létesül majd. Ezen túl az érintett utcákba becsatlakozó utak egy-egy szakasza is megújul majd. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!