Ugrás a tartalomra

Déryné Széppataki Rózára emlékezik a város

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 16. péntek 15:24
A Magyar Múzsa, a korának egyik legnagyobb színésznője éppen 150 évvel ezelőtt hunyt el.

Százötven évvel ezelőtt hunyt el Déryné Széppataki Róza. Az évfordulóra Miskolc városa programsorozattal emlékezik - írja pénteki közleményében a polgármesteri hivatal sajtóosztálya. 

A Miskolci Nemzeti Színházban szeptember 29-én csütörtökön este hét órától ünnepi gálaműsorral készülnek. A programban Thália háza Déryné-díjas művészei lépnek színpadra, olyan opera és operett dallamok csendülnek fel, amelyek a művészikon korát idézik, közöttük olyanok is, amelyeket maga Déryné is előadott. Emellett részletek hangzanak el a színésznő naplójából, megemlítve élete fontosabb állomásait, mint például Kolozsvár, Kassa, Pest, Miskolc. Az estnek két külföldi vendégművésze is lesz, Felvidékről Abaházi Nagy Lívia, Erdélyből Yolanda Covacinschi érkezik a gálára. Belépők már válthatók a Miskolci Nemzeti Színház jegyirodájában.

A Miskolci Nemzeti Színház földszinti társalgójában kialakított Déryné emléksarokban a művésznő életéhez kapcsolódó múltidéző relikviák kiállítása látható majd, ezek között Déryné naplójának Bayer József által szerkesztett háromkötetes első kiadása. Az 1900-ban megjelent könyveket Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere saját gyűjteményéből kölcsönzi a színháznak. E mellett a kort megidéző ruhaköltemény, valamint a színésznő zongorája is látható lesz a minitárlaton.

Emléksétával is megidézzük a feledhetetlen művészt szeptember 30-án, amikor este fél nyolctól fáklyás felvonulás indul a Miskolci Nemzeti Színháztól többek között Déryné egykori lakóháza érintésével a Szent Anna Temetőben található sírjáig. Az ünnepi menet során több helyszínen is megidézzük a színésznő életének egy-egy epizódját. A sírhelynél ünnepi beszédet mond Varga Andrea alpolgármester.

A megemlékezésen közreműködnek a Zrínyi Ilona Gimnázium és az Avastetői Általános és Művészeti Iskola drámatagozatos diákjai, valamint a ZENITA Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány növendéke.

Miskolc neves éttermei, kávézói a gála napjától, szeptember 29-től Déryné kedvenc ételeinek kínálatával készülnek, hisz a színésznő gasztronómiai szokásairól is feljegyzések születtek. Megírták többek között, hogy

"...Déryné Széppataki Róza Kolozsváron sokat tett az opera-előadások elindításáért és népszerűsítéséért. Talán ezért kapta a kolozsvári jelzőt az amúgy először Nagyváradon készült ételköltemény, amely Hajdú Károly alispán nevéhez fűződik. Az alispán Déryné látogatásának tiszteletére készítette ugyanis a kolozsvári rakott káposztát, az erdélyi népi főzésmódok gazdag tárházának alkalmazásával. Déryné kis étkű volt, de feljegyezték, hogy a korabeli illemszabályok ellenére is háromszor kért a remek fogásból. A receptet hazavitte Pestre, amely azóta különböző változatokat megélve ékesíti a magyar konyha gazdag kínálatát".

Az is tudott, hogy Déryné a sülteket szerette, és kedvenc süteménye egy háromlapos piskóta volt, amelyet klasszikus vajas krémmel töltöttek meg, amihez vörös gyümölcsökből készült lekvárt adtak, hogy szép rózsaszínű legyen, és egy kis citromlevet kevertek hozzá. A tetejére pedig csokiöntetet locsoltak.

A miskolci vendéglátóhelyek a forrásanyagok figyelembevételével most saját koncepciójuk szerint gondolják újra és készítik el az ételeket, desszerteket, italokat, amelyeket egy hónapig tartanak „repertoáron”. A vendégek pedig, végigkóstolva a kínálatot, szavazhatnak majd a legfinomabbakról.

Aki pedig többet szeretne megtudni a Magyar Múzsáról, annak érdemes ellátogatni a Színészmúzeumba, és felkeresni Déryné egykori, a Diósgyőri vár melletti és a Hunyadi utcában található lakóházait.

A Déryné 150 rendezvénysorozat Miskolc önkormányzata, a Miskolci Kulturális Központ és a Miskolci Nemzeti Színház szervezésében született. Részletek az emlékév eseményeiről a MKK Facebook-oldalán elérhetők.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!