Ugrás a tartalomra

A Deszkatemplomban tartották a Kárpát-medencei református tanévnyitót

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. szeptember 05. csütörtök 00:17
Az egyházközség négyszeres jubileuma alkalmából rendezhette meg a határokon átívelő jelentőségű rendezvényt.
Mocsári László képgalériája

Négyszeres jubileumot tart ebben az évben a Deszkatemplom gyülekezete, a Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség. A többszörös évfordulónak a Kárpát-medencei református oktatási intézmények 2024/2025. tanévi közös tanévnyitó istentisztelete adott nyomatékot. 

Az eseményt az idén a Deszkatemplomban rendezték meg augusztus 31-én délelőtt a következő igeszakasz jegyében: „Bizony mondom nektek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát megalázza magát, és olyan lesz, mint ez a kisgyermek, az a nagyobb a mennyek országában.” (Mt. 18,3-4) Kulturális műsorral a Jókai Mór Református Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda növendékei közreműködtek. 

Van miért hálát adni

„Korábban is felvetődött, hogy templomunk adjon otthont ennek a rendezvénynek, de igazán ebben az évben volt aktuális. Számunkra nagyon jelentős ez az esztendő, hiszen többszörösen jubilál mind az egyházközségünk, mint pedig oktatási intézményünk, amiért hálát adunk Istennek és kérjük áldását az idei tanévre” – mondta köszöntőjében Almási Ferenc, a Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség lelkipásztora. 

Almási Ferenc házigazda, a Deszkatemplom lelkipásztora / Fotók: Mocsári László

„Negyven éve nyitotta meg kapuit az akkor 44-es számú, ma Jókai Mór Református Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Tíz éve lett két tanítási nyelvű az iskolánk és szintén tíz éve működik egyházközségünk fenntartásában iskolánk tagintézményeként az egykori Szent László úti, ma Jókai Mór Református Óvoda. Huszonhét évvel ezelőtt a Deszkatemplomot felgyújtották, amit Kádár Péter és felesége Kádár Péterné Balogh Mária akkori lelkipásztorok a presbitérium vezetésével két év alatt újjáépítettek, határokon átívelő összefogás eredményeképpen. Huszonöt évvel ezelőtt szentelték újjá a templomot. Ennek kapcsán egy Deszkaszálkák gyülekezeti újság különszámot adtunk ki” – ismertette a lelkipásztor.  

„Megtisztelő, hogy a Kárpát-medencei református oktatási intézmények közös tanévnyitójának házigazdája lehet az általam vezetett intézmény, amely 2001-ben került a Deszkatemplom gyülekezetének fenntartásába. Továbbá 2014-ben óvoda tagintézménnyel gazdagodott és ekkor indult be az intézményben a két tannyelvű oktatás. Ez, a keresztény értékek mentén történő neveléssel együtt, pedagógiai hitvallásunk központi eleme. 22 osztályunk, 490 tanulója várja munkatársaimmal együtt a hétfői iskolakezdést. Kívánom, hogy egy olyan tanévet éljünk meg, amiben tudjon gyönyörködni a Teremtő Isten” – üdvözölte a jelenlévőket Gólya Zoltán, a Jókai Mór Református Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda főigazgatója. 

Krisztusban reményünk lehet

Igét hirdetett Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Dunántúli Református Egyházkerület püspöke: a „Miért csüggedsz el, lelkem, miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert még hálát adok neki az ő szabadításáért!” (Zsolt. 42,6.) ige alapján. 

„Jó átélni ezen a Kárpát-medencei tanévnyitón az összetartozásunkat nemcsak egy-egy nemzettestként, nemcsak úgy, mint, akik közös szolgálatot végzünk a református közoktatásban, hanem úgy is, mint hitükben összetartozók” – mondta Steinbach József, majd a félelem, csüggedés és aggódás fajtáiról beszélt. 

Steinbach József református püspök és zsinati elnök hirdetett igét

„Mostanában talán értjük azt is, hogy mit jelent kollektíve, egy közösség tagjaként átélni a csüggedést. Jézus Krisztus azonban azt mondja a tanítványainak és a magyar református egyház tagjainak is: Bízzatok, én vagyok, ne féljetek! Ő, akiben az élő Isten testet öltött, feltámadt a halálból és megváltásával megszabadított és örökéletet ajándékozott nekünk. Az Istenbe vetett bizalomból következik az istenfélelem, amikor leborulunk és beismerjük, hogy az Úrnak van igaza és csak benne lehetünk szentek. Viszont mellette nincs okunk csüggedésre, hanem inkább hálaadásra, reménységre. Hálát adunk református oktatási intézményeinkért, a pedagógusokért és a gyermekekért” – fejtette ki.  

Ezt követően imádkozott Barna Sándor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, áldást mondott Szőnyi Tamás, a Borsod-Gömöri Református Egyházmegye esperese.

A hit csíráit a nevelők vetik el

„A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek a megismerése ad értelmet. (Péld. 9,10) Ebben az igeversben benne van, hogy mi az oktatás és nevelés fő célja. A bölcsesség több mint az ismeretszerzés. Mindenkit valamiért idehelyezett az Úr Isten a maga helyére és az ebben való bizalmat megszerezni a hiten keresztül lehet. Ennek a hitnek a csíráját pedig a nevelés által el lehet vetni. A református oktatás célja nem az, hogy valami ellen nevelje a gyermekeket, hanem, hogy Isten mellett” – fogalmazott Molnár Pál, a Tiszáninneni Református Egyházkerület presbiteri elnöke. 

A köznevelés fontos csatorna

„Batsányi János A franciaországi változásokra című versében arra int, hogy vigyázó szemetek Párizsra vessétek. Jelenleg is folyik Párizsban a paralimpia és csak nem régen ért véget az olimpia, amelynek mindannyian tudatában vagyunk az eredeti üzenetével. Emellett azzal, hogy a világ legnézettebb sporteseményeként kiválóan alkalmas bármilyen üzenet közvetítésére” - mondta beszédében Fürjes Zoltán, a Miniszerelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. 

„Ennek szomorú tanúbizonyságát szerezhettük meg augusztus elején az olimpia megnyitója alkalmával. De az is igaz, hogy a versenyzők többsége továbbra is a gyorsabban, magasabban, bátrabban jelmondat fényében vívta meg csatáit” – fűzte hozzá. Később a pedagógusokat arra biztatta, hogy erre tanítsák a diákjaikat és legyenek hegyen épült város. 

Zászlókkal vonult be a diákság

Hangsúlyozta, hogy a világból érkező üzeneteket nem fogadhatjuk be szűretlenül és nem hagyhatjuk válasz nélkül. Majd Krisztus idézte, miszerint „Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól.” (Jn. 17,15) Állította, hogy a köznevelés is része a nagy üzenetküldő rendszernek, amelynek tíz évig kötelezően részesei vagyunk. Különösen fontos tehát, hogy milyen üzenetek áramlanak ezen a csatornán. 

Kiemelte, hogy az állam akkor jár el helyesen, hogyha kihelyez kerítéseket is a köznevelésen belül. Ugyanis mindannyiunk közös felelőssége, hogy gyermekeink lelkében az Isten alakú űrt ne tölthesse be más. Az idei év a Magyarországi Református Egyházban az élő Ige éve. 2025 pedig - amely Apáczai Csere János születésének 400. évfordulója is - az ifjúság között végzett szolgálat tematikájára épül majd. 

Szeretve nevelés a cél

„Az elmúlt hat napban minden megyeszékhelyen tanévnyitó rendezvénysorozatot tartottak. Az oktatás tárgyi és anyagi feltételei egyaránt változnak, hiszen egy nagyon jelentős bérfejlesztési folyamat közepén tartunk. Emellett sok új pályakezdő pedagógus érkezik az oktatási rendszerbe, akiknek feladata, hogy szolgálatként szeretve neveljenek és nevelve szeressenek” – hívta fel a figyelmet Pálfi Erika, a Belügyminisztérium Köznevelési Tartalomfejlesztési Főosztály főosztályvezetője. 

Beszámolt róla, hogy 198 új tankönyv került fel a tankönyvjegyzékre, amelyek hétfőn már kioszthatók az iskolában. Továbbá a külhoni magyarok számára elérhetővé vált a Nemzeti Köznevelési Portál, ahová több okostankönyvet és videókat töltenek fel. Kiemelt téma a közlekedésbiztonság és az egészségfejlesztés. Folyamatos az iskolák digitális eszközökkel való fejlesztése. Ez év őszén még 125 ezer darab notebook-ot és négyezer egyéb okoseszközt osztanak ki. 

Megtelt a templom

„Magyarországon megváltozott a pedagógusok foglalkoztatásának szabályozási környezete. Az óvodában, általános és középiskolában, szakgimnáziumban, valamint készségfejlesztő iskolában dolgozó pedagógusok tartoznak azon törvény hatálya alá, akiknek januártól a bére nagy mértékben megemelkedett munkájuk elismeréseképpen. 2025-ben két lépésben továbbfolytatjuk a béremeléseket. Ösztöndíjakkal segítjük a pedagógusképzést, hogy biztosítsuk az utánpótlást, mert a pedagógusok átlagéletkora magas. 12700-nál több hallgató jelent meg ebben a tanévben hazánkban a tanárképző egyetemeken, ami rendkívül szép szám” – részletezte. 

Kitüntetést, adományt adtak át

Bruckner László, a Magyarországi Református Egyház Oktatási Szolgálatának főigazgatója átnyújtotta a református zsinat idei oktatási díjait Steinbach József püspök és református zsinati elnök közreműködésével:

Makkai Sándor-díjat kapott: 
Kerboltné Tóth Edit, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon matematika, fizika és informatikaszakos tanára, digitális tanulmányi igazgatóhelyettese
Takácsné Csikós Anikó, a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnázium alapító tagja és igazgatóhelyettese, tanító, magyar nyelv és irodalom szakos általános iskolai tanár
Csányi Erzsébet, a délvidéki Pacsér református lelkipásztora, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház hittanügyi referense, 2001-ben megalapította az első szerbiai református óvodát
Imre Sándor-díjat kapott:
Szenes Mártonné Durucz Anna, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatója 

Katona Viktória, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese jelképesen átnyújtotta a Jókai iskola egy diákjának a szeretetszolgálat tanszer-adományát. Ismertette, hogy a református szeretetszolgálat ebben a tanévben több mint 10 millió forint értékben 1358 hazai és 233 határon túli rászoruló tanulót támogatott tanszerrel és tornazsákkal a „Radírozzuk ki a különbséget!” nevű gyűjtése keretében. Majd a szeretetszolgálat jövő évi legfontosabb programjairól, adományakcióiról szólt és munkájukhoz kérte a résztvevők imádságait. 

Jelen volt még:
Menyhárt Szabolcs, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, Kiss János országgyűlési képviselő, Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere,
Molnár János, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának presbiteri elnöke, Siteri Erika, a Református EGYMI főigazgatója, Bárdi Árpád, a Református Pedagógiai Intézet vezetője, Fukász László, a Tiszáninneni Református Egyházkerület intézményügyi missziói referense, Rácsok András, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöki titkára, Ujhelyi István református oktatásügyi szakértő, Kádár Péter és Kádár Péterné Balogh Mária, valamint Fehér Norbert, a Deszkatemplom korábbi lelkipásztorai

Üdvözletét küldte:
Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye főispánja, Tóth-Szántai József, Miskolc újonnan megválasztott polgármestere, Veres Pál, Miskolc polgármestere, Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere, Szécsényi Marianna önkormányzati képviselő
 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!