Ugrás a tartalomra

Direktor választás: „Függöny mögött” zajlott az első felvonás

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. július 22. hétfő 17:22
Zárt ülésen hallgatta meg és véleményezte a szakmai bizottság a két pályázót, akik bejelentkeztek a Miskolci Nemzeti Színház vezetésére.
A meghallgatás zárt ajtók mögött történt Fotók: Juhász Ákos

Talán egy opera nyitányához hasonlított leginkább a színházigazgatói pályázat eddigi szakasza: hallani, hogy elkezdődött, de a függöny még nem gördült fel. Azt tudni lehetett, hogy a teátrum sikerkovácsa, Béres Attila ismét bejelentkezett a posztra – így hosszú idő után ő lenne az első, aki tíz évnél hosszabb ideig irányítja a szakmai munkát a színházban. Arról is hallani lehetett, hogy idén más is jelentkezett a posztra, de a pályázó kilétét – annak engedélye hiányában – nem ismertethette az önkormányzat. Hétfőn azonban erre is fény derült, hiszen mindkét jelentkezőt meghallgatta egy szakmai bizottság. 

Korábban beszámoltunk róla, hogy az igazgató megbízása január 31-én megszűnik, ezért új pályázatot kell kiírni. Ez a jogszabály szerint meg is történt; végül ketten jelentkeztek a pozícióra.

A bizottság elnöke felkészül a meghallgatásra - az ülés előtti időszak még sajtónyilvános volt, bár lényegi információ itt még nem hangzott el

Béres Attila januárban azt nyilatkozta a minap.hu-nak, a tervezhetőség miatt fontos, hogy ne az évad közepén dőljön el, ki vezeti majd a munkát a következő, ötéves ciklusban. Emellett a miskolci teátrum az Európai Színházi Unió tagja lett tavaly novemberben. Ez az együttműködés pedig olyan kötelezettségeket tartalmaz, amelyekről több évre előre kell dönteni, így hosszú távú tervezést igényel – bár fontos megemlíteni: a tagság a jelenlegi művészeti vezetésnek szól, nem a „helyrajzi számnak”.

Béres Attila

Béres Attila rendező-direktor második igazgatói ciklusa ér véget, hiszen 2015 óta vezeti a város legnagyobb művészeti intézményét. Róla már régóta tudni lehetett, hogy újraindul a posztjáért. Idén azonban kihívója is akadt. Horváth Ádám neve szintén ismerős lehet azoknak, akik a múlt évtized elején követték a miskolci kulturális élet történéseit.

Az operaénekes (basszbariton) 2010 őszétől 2011. június 30-ig volt a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa és főigazgatója, 2012-től pedig az MTVA főtanácsadója. 2013 júliusától 2014 májusáig a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetője, egy ideig ezzel párhuzamosan, 2013 szeptembertől 2014 februárig pedig a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője volt.

Horváth Ádám apja egyébként az a Horváth Béla, aki 1970-1981 között Miskolc Megyei Jogú Város főépítészeként tevékenykedett, és főbb munkái közé sorolható a Miskolci Nemzeti Színház átalakítása és bővítése. A pályázó testvére, Horváth Kinga grafikus pedig a városi képzőművészet terén számít jelentős névnek.

Horváth Ádám is pályázik a posztra

Ezzel szemben Béres Attilát jóval kevesebb múltbeli szál köti Miskolchoz, ő az elmúlt tíz év munkájával és a hangos kritikai és közönségsikerek révén vert gyökeret a városban.

Hétfő délelőtt a városháza közgyűlési termében

a beérkező pályamunkákat egy szakmai bizottság bírálta el, ami részben a vonatkozó minisztérium által delegált színház közeli emberekből, részben a Miskolci Nemzeti Színház és az önkormányzat részéről.

Ők javaslatot tettek a hallottak alapján. Ezt figyelembe véve ül majd össze a Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság, akik szavaznak a kérdésben. Mindezek után kerül az ügy a közgyűlés elé. Végül a Kulturális és Innovációs Minisztérium is kap egy jegyzőkönyvet a folyamatról.

Utóbbi azért is lényeges, mert a Miskolci Nemzeti Színháznak, ahogyan 2020-tól  az összes, eddig az önkormányzatokhoz tartozó színház esetében, a fenntartója részben az állam.

Egy négy évvel ezelőtti törvénytervezet vétójogot adott volna a miniszternek a színházigazgatók kinevezésében és kirúgásában is, még akkor is, ha a színház fenntartója a helyi önkormányzat, és eddig formálisan függetlenül működhetett a kormánytól. Ez a tétel ugyan kikerült az elfogadott törvényből, helyette – egy, a működtetésére irányuló megállapodásban – a szakminiszter és az önkormányzat határozza meg a  vezetői kinevezést.

A bizottság önkormányzati vonatkozású és a Miskolci Nemzeti Színházhoz kötődő tagjai

Mindkét jelentkezőnek lehetősége volt a koncepcióját és terveit személyesen bemutatni a bizottság számára, méghozzá egy zárt ülés keretében. Ennek oka, hogy

a pályázatba olyan adatok is belekerülhettek, amelyek nem tartoznak a nyilvánosságra. Egyelőre a pályázatok tartalmát és a bizottság határozatát is bizalmasan kezelik. Utóbbit a közgyűlés – várhatóan augusztus 29-én, ugyancsak zárt ülésen tárgyalt – határozata után tárják majd a sajtó elé.

Horváth Ádám a meghallgatás előtt azt ígérte, a véleményezés tükrében később nyilatkozik a sajtónak, az esemény után azonban „mégsem élt ezzel a lehetőséggel”. Ahhoz sem járult hozzá, hogy fotóriporter kollégánk a közgyűlési termen kívül fotót készítsen róla.

Béres Attilát a napokban keressük majd, ő azt ígérte, rendelkezésünkre áll, és szívesen válaszol a kérdéseinkre.

A véleményező bizottság elnöke:

  • Matiszlovics Tibor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kulturáért felelős Államtitkári Titkárság tanácsadója

Tagok:

  • Fülöp Péter, a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója,
  • Kirják Róbert, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Igazgatója
  • Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője 
  • Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze
  • Kocsis Andrea, a Miskolci Nemzeti Színház Színházi Dolgozók Szakszervezetének képviselője
  • Kovács Zsuzsanna, a Miskolci Polgármesteri Hivatal Kulturális Kabinet Kulturális és Sport Osztályának vezetője
  • Ignácz Dávid, Miskolc jegyzője

   
 

További hírek

Olvasnivaló