Ugrás a tartalomra

MNSZ: Egyedüli magyarként ülnek Európa díszpáholyában

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. november 24. péntek 18:21
A legjelentősebb európai teátrumokat magába tömörítő szövetség tagja lett a Miskolci Nemzeti Színház.
Fotók: Mocsári László

A Feketeszárú cseresznye – ami a nézők szíve mellett megnyerte a legjobb előadásnak járó díjat is az idei Szemle Pluszon – díszletében három alak jelent meg csütörtök délután a Nagyszínház színpadán. Irina, Géza és Dusán szerelmi háromszöge helyett azonban Béres Attila igazgatóra szegeződtek a tekintetek. Őt a teátrum szakmai irányát kijelölő művészeti tanács másik két tagja, Rusznyák Gábor és Szabó Máté rendezők ülték körbe. Nem egy kisköltségvetésű előadás bontakozott ki, a legfrissebb hírekről kaptak tájékoztatást a dolgozók.

A direktor több fontos eseményről is beszélt a rendkívüli társulati ülésen. Elsőként arról, hogy novemberben Prima Primissima díjat nyert a Miskolci Nemzeti Színház, az intézményt színház-, film- és táncművészet kategóriában jelölték.

- A díjat én vettem át a gálán, de az elismerés a tiétek, legyetek rá büszkék – tolmácsolta Béres Attila, aki ezután kitért arra is, hogy a teljes társulat pluszban egyhavi fizetését kapja meg decemberben a város jóvoltából.

Az európai elitben

A színházigazgató – a drámai ív szabályainak megfelelően – a legfontosabb bejelentést hagyta a végére:

a Miskolci Nemzeti Színház november 19-én csatlakozott az Európai Színházi Unióhoz.

- Egyedüli magyarországi tagjai vagyunk ennek a szervezetnek, ami hihetetlenül megtisztelő. Az uniót 1990-ben hozta létre az egyik legelismertebb rendező, Giorgio Strehler, a milánói Piccolo Teatro legendás igazgatója és Jack Lang francia művelődésügyi miniszter. A világ legjobb intézményei közül számos színházat foglal magába ez a közösség, aminek immár a miskolci teátrum is a részese.

Bére Attilla kiemelte, hogy hosszú folyamat eredménye a mostani bejelentés, az ügy „élharcosa” pedig Szabó Máté volt. A társulat tapssal hálálta meg a rendező erőfeszítéseit.

- Olyan elit klubba kerültünk, ami Európa legerősebb Színházi szövetsége jelen pillanatban – fogalmazott az igazgató.

Az Európai Színházi Unió tagszínházai évente több mint 10 000 előadással és 3 millió nézővel rendezvények széles skáláját kínálják, legutóbb november 4-19. között Kolozsváron rendezték megaz Európai Színházi Unió 20. fesztiválját, melyen görög, cseh, romániai, magyar, luxemburgi, lengyel, szerbiai, portugál, szlovéniai, olasz, és bulgáriai társulatok képviseltették magukat. A szövetség jelenlegi elnöke Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, aki 2018-tól tölti be pozícióját. 

A bejelentésre péntek délután a Velünk a Város frakciója is reagált szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében, melyet változtatás nélkül közlünk:

"A Velünk a Város frakciószövetség elismerését fejezi ki a Miskolci Nemzeti Színház valamennyi tagjának, akiknek köszönhetően a teátrum Európa legfontosabb színházi szövetségének tagja lett. Egyedüli intézményként az országban immár a legmagasabb színvonalú művészeti munkát végző színházakat összefogó Európai Színházi Unió tagjaként említhetjük városunk büszkeségét. Az ünnepi bejelentés jelentőségét tovább emeli, hogy a Miskolci Nemzeti Színházat éppen alapításának kétszázadik évfordulóján választották e rangos körbe, amely révén világszerte megismerhetővé válnak a miskolci közönség által annyira kedvelt produkciók. Köszönjük a Miskolci Nemzeti Színház dolgozóinak, a társulatnak, a szakmai vezetőknek, hogy ezzel a rangos szakmai elismeréssel városunk jó hírnevét, kulturális értékeit is megsokszorozzák."

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!