Ugrás a tartalomra

DK: a kormány megértette, hogy nem lehet büntetni azokat, akik takarékoskodnak

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. április 06. csütörtök 19:31
A közelmúltban módosították azt a kormányrendeletet, mely alapján a Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ) is mentesül az általa tavaly fel nem használt földgáz mennyisége után fizetendő kötbér alól – jelentette ki Mokrai Mihály, a Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján. 
Fotók: Mocsári László

Mint arról lapunk is beszámolt: január első napjaiban a DK önkormányzati képviselője hívta fel a figyelmet arra, mely szerint 2022 végén az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. levélben értesítette a miskolci önkormányzatot: kötbért kell fizetnie, miután a MIHŐ az év utolsó hónapjaiban nem használta fel leszerződött gázmennyiségét.

Néhány héttel később a kérdés rendezésének igényét az önkormányzati szövetségek is felvetették az Energiaügyi Minisztérium kezdeményezésére megtartott február eleji fórumon. A javaslaton alapuló jogszabályváltozás nyomán a szerződött gázmennyiséghez képest – az addigi huszonöttel szemben – akár negyven százalékos alulvételezést is lehetővé tettek a helyi cégek számára.

– A jogi probléma az volt, hogy az, aki a gázt szállította, nem tekinthetett el a kötbérezéstől, azzal ugyanis a költségvetést érintő bűncselekményt valósított volna meg – mutatott rá a képviselő, aki szerint az ellentmondást a jogalkalmazók önmagukban képtelenek lettek volna feloldani, ezért kellett a jogalkotó közbeavatkozása. A március 16-án módosított kormányrendelet – a politikus értékelése mentén – ezt a helyzetet orvosolta.

Mokrai Mihály örömmel konstatálta, hogy az esztendő első napjaiban tett figyelemfelhívása végül célt ért. Kimutatása szerint októberre, novemberre és decemberre vonatkozóan több mint 245 millió forintot kellett volna ugyanis a város tulajdonában lévő távhőszolgáltatónak kifizetnie – mint fogalmazott –, a miskolci lakosság, a helyi intézmények és a települési önkormányzat által fel nem használt gáz miatt.

A Demokratikus Koalíció miskolci képviselője úgy véli, a kormány megértette, ha spórolást kér az emberektől, azok pedig takarékoskodnak, akkor nem lehet őket mindezért megbüntetni. Hozzátette: az energetikai rendszert feszítő anomáliák megfelelő jogalkotással és jogalkalmazással felszámolhatók, és tompíthatók azok a politikai szándékok, amik egy-egy kormányzati intézkedés mögött fölsejlenek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!