Ugrás a tartalomra

Dohány András: csak egy Miskolc van, mindannyiunk otthona

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. június 01. szombat 12:49
Haveri közbeszerzések, párthűség szerinti pozíciók – véget kell vetni az elmúlt évtizedek bevett gyakorlatának, ami több milliárdos kárt okozott, okoz a városnak, vélekedik Dohány András. A Hahó Miskolc oldalról ismert független polgármesterjelölt maga fizeti a kampányát. „Nekem sem Soros, sem Mészáros Lőrinc nem utalt egy árva fillért sem”, hangsúlyozza.
Dohány András
Dohány András (független) polgármesterjelölt

Elküldtük kérdéseinket más polgármesterjelölteknek is, akik írásban válaszoltak. Fintor Zsolt (független) elképzeléseit ITT ismertette, Lehoczki László (Nép Pártján) programjáról, terveiről ITT olvashatnak, Pakusza Zoltán (Mi Hazánk) pedig ITT mutatta be programját.

minap.hu: civilként miért tartotta fontosnak, hogy elinduljon a választáson?

Dohány András (D. A.): Mindig is foglalkoztatott a politika, a történelem, és úgy gondolom, eljött a generációváltás ideje. Miskolc az elmúlt 20-30 évben szinte mindenből kimaradt. Ezt meg kell állítani. Szeretném visszaadni a városba vetet hitet, hogy Miskolc ne legyen többé az elszalasztott lehetőségek városa. A politikának hatalmas adóssága van Miskolc felé. Káliék alatt nem kaptuk meg a Mercedest, Krizáék alatt a BMW-t, most a BYD autógyárról is lemaradtunk. A kapott több tízmilliárd forintot ostobán használtuk fel. Gondoljunk csak az elcsúfított diósgyőri várra, a Dayka átkötésre, a fenntarthatatlan Ellypsum fürdőre. Ez jól mutatja, mennyit is ér képviselőink lobbiereje és szakmai tudása. Fedezet nélküli csekket kapunk a nekünk járó pénz helyett. Tisztelet a kevés kivételnek, de itt mindenki csak a maga hasznát leste eddig. Meg is van az eredménye. Elvándorló és elöregedő lakosság, alacsony vásárlóerő, piszkos utcák és állandó hely a bűnügyi rovat élén. Mindez az ország egyik legszebb fekvésű, legnagyobb reményű városában.

A legfőbb hajtóerő háromgyermekes apaként az, hogy gyermekeim Miskolcon felnőve itt találják meg önmagukat, és munkájukkal Miskolcot gyarapítsák, ne Budapestet vagy más vidéki várost, esetleg más idegen országot, államot.

Egy tősgyökeres diósgyőri család elsőszülött gyermekeként születtem 1981-ben. Jelenleg is itt élek. Családi vállalkozást vezetek, műszaki ellenőrző és felelős műszaki vezetői feladatokat látok el építőipari cégeknél.

minap.hu: láthatóan távolságot tart a nagyobb politikai pártoktól, bár a közösségi oldalakon sokan azt feltételezik, hogy valaki áll ön mögött is. Hogyan reagálna ezekre a felvetésekre, véleményekre?

D. A.: Nem szerettem volna, hogy beskatulyázzanak és egy életen át hordjam a terhét annak, hogy valaki mellett elköteleződtem. Ennek a szabadságnak ára van. Érzem is a költségeket, mivel valóban én fizetem a kampányom kellékeit. Szoktam mondani, hogy az ellenfeleim kampányát az adóforintjaimból fizetem, a saját kampányomat meg a saját pénzemből. Nehéz feladat. Nekem sem Soros, sem Mészáros Lőrinc nem utalt egy árva fillért sem. Így persze nincs is elköteleződés semmilyen irányban, nem kell kiszolgálnom majd egyetlen oligarchát sem a jövőben. A kb. 124 ezer miskolci választópolgár közül az egyetlen vagyok, aki bele mert vágni így.

A legbosszantóbb, hogy az emberek egy részét teljesen elvakította a propaganda, és csak az országos pártpolitikai lehetőségekben tudnak gondolkodni.

Úgy vélem, a városnak el kell engedni az országos pártpolitikai csatározások, érdekek melletti politizálást. A város érdekét kell előtérbe helyezni, be kell tömni a politikai árkokat, vissza kell állítani a normális köz- és párbeszédet. Nem lehet jobb és baloldali érdekek mentén kettészakítani a várost, mert csak egy Miskolc van, mindannyiunk otthona.

minap.hu: A választók a nevét a Hahó Miskolc közösségi oldalról ismerhették meg. Honnan a név?

D. A.: Az egyik barátom még korábban ezzel a névvel belekezdett egy Facebook oldalba azzal a céllal, hogy az önmagában is röhejes miskolci közéletnek görbetükröt mutasson. Le kell szögeznem, hogy a barátom nem az egyik roncsvadász, Bajusz Gábor. Őt személyesen nem is ismerem. Szóval beszélgettünk, hogy jó lenne egy olyan név, amit könnyű megjegyezni. Szerintem egy jópofa, aranyos megszólítás, hát innen az ötlet.

Egyébként létrehoztam a jogszabályi feltételekkel élve ezzel a névvel egy egyesületet is, de végül mégsem lett jelölő szervezet. Gondoltam, ha már megvan a névhasználati jog, miért ne szerepeljen ez a plakátokon, hiszen tényleg megszólítom így Miskolcot.

minap.hu: politikája fókuszában milyen ügyek állnak?

D. A.: A legfontosabb az átláthatóság. Véget kell vetni az elmúlt évtizedek bevett gyakorlatának, ami több milliárdos kárt okozott, okoz a városnak. Haveri közbeszerzések, párthűség szerinti pozíciók. A lényeg a szakmaiság kell, hogy legyen.

A közlekedést újra kell gondolni, mert ami most van, az borzalom. Az egyik legfontosabb feladat az áteresztőképesség növelése a kelet-nyugati tengelyen fekvő útjainkon.

Mivel a nagyobb autóipari beruházásokból kimaradt Miskolc, a háttéripar képviselőivel kell felvenni a kapcsolatot. Úgy gondolom, ott még van esélye a városnak. Új ipari parkot kell kialakítani.

minap.hu: min javítana Miskolc működésében, hol látja a legkomolyabb problémákat?

D. A.: Javítani kell a közbiztonságot. Szoros az összefüggés a gazdasági helyzet és e között, hiszen aki dolgozik, hogy legyen jövedelme, az el is fárad. Ő már valószínűleg nem megy el lopni, rabolni, hiszen nincs miért.

Műszaki és építőiparban járatos emberként borzalmas látni azt a kontár munkát, amit egy-egy beruházás során végeznek. Az átgondolatlan, szervezetlen városüzemeltetés szintén nagyon zavar. Konkrét terveim vannak és kiváló, tettre kész szakembereket ismerek, akik nem politikai, hanem szakmai alapon értek el eredményeket piaci körülmények között. Egy ilyen szakmai csapattal kezdenék neki a problémák megoldásának, de mindennek az alapja egy alapos átvilágítás kell, hogy legyen.

minap.hu: mi a véleménye arról, hogy szinte kivétel nélkül mindenki civilként, függetlenként indul a választáson?

D. A.: Jómagamon kívül még egyetlen valóban független jelölt van. A többiek álcivilek Pakusza Zoltánt kivéve. Úgy érzem, az emberek változást akarnak, elegük van a politikai acsarkodásból, a politikusokból. Nem véletlen, hogy minden párt kamu civileket indít, vagy köztiszteletben álló személy hátán próbál megkapaszkodni. Szép ígéretekkel tele van a padlás, a színfalak mögött ugyanazok állnak most is. Egy valóban független jelöltnek talán sohasem volt akkora esélye, mint most.

minap.hu: ha megválasztják polgármesternek, milyen Miskolcot szeretne látni a ciklusa végén?

D. A.: Egy virágzó gazdaságú, vidámabb Miskolcot szeretnék, ahonnan nem menekülnek el a fiatalok, mivel van jövőképük és méltósággal lehet megöregedni is. Vannak szórakozási lehetőségek, jó a közbiztonság. A lakótelepeken legalább enyhül, ha nem is szűnik meg a parkolási nehézség. A főutca meg van töltve tartalommal, élettel, vidámsággal. Nyugodtan végig lehet menni sötétedés után is az utcákon, és zöldenergiával működtetjük a felújított ingatlanjainkat. Az egyik legnagyobb vágyam, hogy normális közélet és párbeszéd alakuljon ki a politikában, mert ahogyan már említettem, csak egy Miskolc van.

További hírek

Olvasnivaló