Ugrás a tartalomra

Dohányüzérekre vadászik a NAV

NAV
Utoljára módosítva
2024. július 12. péntek 10:35
Július elején megindult a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, ezért kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelemre a NAV.
Ellenőrzés a dohányföldön / Fotók: NAV

Az alapos kontroll az ország egész területét érinti, legyen az közúti szállítás, telephely ellenőrzés vagy a termőterület folyamatos monitorozása. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága – a bűnügyi szakterülettel karöltve fokozott figyelmet fordít Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegye területére, hiszen hazánk dohánytermelő területének több mint 80 százaléka itt található. A két vármegyében többszáz termelőre és több ezer hektárnyi termőterületre kell egyszerre koncentrálni - tájékoztatta portálunkat közleményben Juhászné Prantner Etelka pénzügyőr százados, a NAV Bevetési Igazgatóságának sajtóreferense. 

Az egyenruhások legfőbb küldetése: megvédeni a legális dohánytermelőket, visszaszorítani az illegális dohányipari jogsértéseket, és megakadályozni a dohánylevelek feketepiacra jutását - hangsúlyozták.  

Dohány betakarítás

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a pénzügyőrök ébersége igencsak hasznos, hiszen a tavalyi évben közel 7,5 tonna, több mint hárommilliárd forint értékű adózatlan fogyasztási dohányt foglaltak le, és indítottak jövedéki törvénysértés miatt eljárást - írták. 

A NAV – egészen a dohánybetakarítás végéig – folyamatosan biztosítja a pénzügyőri jelenlétet; az ellenőrzéseket civil autók, drónok és terepszínű öltözet is segítik - tudatták. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy dohánytermék csak a NAV által nyilvántartásba vett regisztrációra kötelezettek között értékesíthető és adható közvetlenül. Dohánylevél „napszámos” munkavégzés ellenértékeként sem adható át az idényjellegű munkát végző munkavállalóknak - emelte ki a közlemény. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!