Ugrás a tartalomra

Döntött a Kúria: jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. július 05. kedd 11:02
A Fővárosi Ítélőtábla korábban jogellenesnek ítélte a pedagógus-szakszervezet által meghirdetett januári, kétórás figyelmeztető sztrájkot, a PDSZ viszont felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, erre reagálva most a Kúria megállapította: a munkabeszüntetés valójában jogszerű volt.
A sztrájk alapjog! - hirdette molinón többek között a Földes Ferenc Gimnázium tanári kollektívája is, miután a bíróság korábban azon az állásponton volt: munkabeszüntetésük jogellenes. Fotó: MiNap-archív/Horváth Csongor

Nem volt jogellenes a januári figyelmeztető sztrájk – erről közleményben értesítette szerkesztőségünket a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Amint írják, a bíróság helyt adott a PDSZ ügyvédje által benyújtott felülvizsgálati kérelemnek, és megállapította, hogy a sztrájkkal a pedagógusok nem szegtek törvényt, követeléseik jogszerűek voltak.

A szakszervezet felidézte, hogy a bíróság korábban másodfokú végzés hiányában ítélte jogszerűtlennek a sztrájkot. Erről korábban az Indexen is beszámoltak, a Fővárosi Ítélőtábla indoklásában egészen pontosan az szerepelt, hogy „a szakszervezetek tudtak arról, hogy a sztrájk megtartásának időpontjában sem megállapodás, sem jogerős bírósági döntés nem volt a még elégséges szolgáltatás tárgyában, így az általuk ennek hiányában megtartott sztrájk jogellenes”. A Kúria most ezt az ítéletet változtatta meg.

A PDSZ a poszt végén megjegyezte: „a kormány időhúzó taktikája végül nem jött be”.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, miután a januári, kétórás figyelmeztető sztrájk nem vezetett eredményre, a PDSZ – szintén a Pedagógusok Szakszervezetével közösen – március 16-tól határozatlan ideig tartó munkabeszüntetést hirdetett. A sztrájkot és az azzal párhuzamosan zajló tárgyalásokat végül a választások miatt kellett felfüggeszteni, de az egyeztetések azóta újraindultak.

Bár a Fővárosi Ítélőtábla korábban jogellenesnek ítélte a pedagógus-szakszervezet által meghirdetett januári, kétórás figyelmeztető sztrájkot, a PDSZ által benyújtott felülvizsgálati kérelemre reagálva a Kúria most megállapította, hogy a munkabeszüntetés valójában jogszerű volt.

További hírek

Olvasnivaló