Ugrás a tartalomra

Duguláselhárítás egyszerűen? Lehetséges!

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 15. péntek 08:06
A dugulások komoly kellemetlenséget okozhatnak a fürdőszobában és a konyhában is, de szerencsére az esetek többségében könnyedén megszüntethetők. Néhány otthoni praktikának köszönhetően megspórolhatjuk a professzionális duguláselhárító szolgáltatásokért fizetett költségeket. (Támogatott tartalom.)
Kép forrása: pixabay.com

 

A szakemberek is rendszeresen mondják el azt a véleményt, miszerint a dugulásokat egyszerűbb megelőzni, mint orvosolni. Szerencsére ez némi odafigyeléssel megtehető, gyümölcsszűrőt kell használni és kerülni kell a tisztítószerek túlzott használatát – halljuk a megkérdezett duguláselhárító szakembertől.

A fürdőszobai dugulásokért sok esetben a szappan- és mosószermaradványok, illetve az azokon megtapadó hajszálak felelősek. Ezeket a lerakódásokat nem tudjuk mellőzni a mindennapi tisztálkodás során, ám kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy nagyobb mennyiségben megtapadjanak a lefolyók oldalán. A konyhai dugulásokkal kapcsolatban is hasonló mondható el; a közhiedelemmel ellentétben nem a zsíros lerakódások okozzák a problémákat, hiszen ezek közönséges meleg vízzel oldhatók, hanem a tisztítószerek lerakódásai, amelyek makacs szennyeződéseket képesek létrehozni a lefolyókban.

Éppen ezért érdemes tenni egy próbát a forróvizes öblítéssel. Nincs szükség másra, csak egy vízforraló készülékre, ami segítségével legalább másfél-két liter forró vizet állítunk elő. A forró vizet zúdítsuk a lefolyóba. Némi szerencsével a zsíros szennyeződések feloldódnak, a dugulást okozó darabok pedig távoznak. Néha azonban kicsit hatékonyabb szerre van szükség, ilyenkor jó szolgálatot tesz a szódabikarbóna-ecet kombináció. Szórjunk két-három evőkanálnyi szódabikarbónát a lefolyóba, majd öblítsük le két-három deciliter 20%-os háztartási ecettel. Hagyjuk hatni mintegy 20 percen keresztül, majd végezzünk forróvizes öblítést.

A konyhai mosogatók esetében a dugulások rendszerint a szűrő közvetlen közelében, illetve a szifonban keletkeznek. Amennyiben manuális beavatkozással nem tudjuk elhárítani a problémát, érdemes szétszerelnünk a szifont.

Amennyiben ezek a praktikák nem váltak be, érdemes bóraxot alkalmazni. Ezt a szert sokaknak nem kell bemutatni. Noha hajlamosak vagyunk háztartási vegyszerként tekinteni rá, a bórax tulajdonképpen nátrium-tetraborát, ami a bórsav nátriummal alkotott sója. Mivel élelmiszerekben adalékként is hasznosítják, ezért biztonságosnak tekinthetjük, ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy a bórax név alatt elsősorban a nátrium-tetraborát dekahidrátot értik, illetve emellett használják a többi hidrát és anhidrát változatra is. A lefolyótisztítóként forgalmazott bórax nem alkalmas élelmiszeradalékként, de tisztítószerként biztonságosan használható. Alkalmazás során nagyjából 2-3 dl bóraxra van szükség, amit teljes dugulás esetén érdemes használnunk; mintegy 20 perces várakozás után végezzünk forróvizes öblítést!

Sajnos előfordulhat, hogy egyetlen kíméletes megoldás sem vezet eredményre. Ilyenkor a kereskedelmi forgalomban kapható agresszív lefolyótisztítók jelentik a legjobb esélyt a szakértői duguláselhárítás elkerülésére.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!