Ugrás a tartalomra

Durrell, a sivatagi hiúz is a Miskolci Állatkertet választotta

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. július 21. szerda 13:35
Megtiszteltetés ez az intézmény számára, hiszen Magyarország állatkertjeiben jelenleg ő az egyetlen ilyen állat.
fotó: Parai Roland

Egy sivatagi hiúz, más néven karakál (Caracal caracal) a Miskolci Állatkert Száhel bemutatójának új lakója – írja honlapján az intézmény.

A kétéves hím karakál Csehországból, a Dvúr Králové-i állatkertből érkezett Miskolcra. A Durrell nevet viselő állat az első hetekben még az új otthonával és új gondozóival ismerkedett, azonban egyre bátrabb, így most már látogatóink is megtekinthetik őt új bemutatóhelyünk kifutójában. Durrell egyelőre magányosan él, de reményeink szerint hamarosan sikerül párt is találni a számára.


A közlemény úgy fogalmaz, a sivatagi hiúz csak távoli rokona a Magyarországon is őshonos hiúznak, a megtévesztő magyar nevét a fülén lévő fülpamacsa révén kapta. „Gyakran nevezik karakálnak is, amely pedig török eredetű szó, jelentése pedig „fekete fülű”. A sivatagi hiúz teste ugyanis egyöntetű homokszínű, füle hátoldalán viszont a szőrzete fekete. A félsivatagok, száraz szavannák lakója, korábban széles körben elterjedt volt Dél-Afrikától Közép-Ázsiáig, mára azonban élőhelye feldarabolódott, így egyre kisebb területekre szorul vissza” - írták.

A Miskolci Állatkertben egyébként a 2000-es évek elején néhány évig élt már sivatagi hiúz, az újonnan érkezett állat most több, mint egy évtized után képviseli faját Miskolcon. Ráadásul Magyarország állatkertjeiben jelenleg ő az egyetlen sivatagi hiúz.


Középpontban a Száhel-övezet

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a „Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztése” nevet viselő projekt részeként május elején adták át az új bemutatót, amely a Száhel nevet kapta és Afrika száraz, sivatagi és félsivatagi élőhelyének lakóit mutatja be látogatóink számára. 

Az intézmény célja ezzel az, hogy felhívja a figyelmet a globális klímaváltozás eredményeképpen a Száhel-övezetet, az ott élő fajokat sújtó elsivatagosodás hatásaira. A bemutató lakói közül a legjobban várt állatok az oroszlánok voltak, akik elsőként költöztek be új otthonukba. Őket harlekinfürjek és rózsásfejű törpepapagájok követték. A sort pedig most Durrell, a sivatagi hiúz, folytatta.

Híres névrokon

És ha már Durrell: a név bizonyára minden állatkertet szerető számára jól cseng, a miskolci intézményben viszont különösen, hiszen a világon elsőként itt állítottak szobrot az ismert zoológus és írónak, Gerald Durrellnek. Hogy a vadaspark legújabb lakója utána kapta-e a nevét, azt az önök fantáziájára bízzuk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!