Ugrás a tartalomra

Edinburgh-ba szállítják II. Erzsébet koporsóját

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 11. vasárnap 11:46
Elhagyta Balmoral-kastélyt II. Erzsébet királynő koporsója vasárnap, helyi idő szerint 10 óra után néhány perccel. A BBC tudósítása szerint néhai a uralkodót előbb Aberdeen, majd Edinburgh felé szállítják.
A II. Erzsébet brit királynő koporsóját szállító halottaskocsi 2022. szeptember 11-én elindul a skóciai Balmoral kastélyból. – Fotó: Russell Cheyne / Reuters

A BBC hírét a telex.hu idézte, ebben azt írják: aélelőtt 10 órakor a királynő koporsóját egy halottaskocsira helyezték, amivel a skót fővárosba, Edinburgh-ba szállítják. A koporsót a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájának számító Holyroodhouse-palotában helyezik el, majd hétfőn Szent Egyed-székesegyházban tartanak istentiszteletet, amelyen III. Károly király is részt vesz. A Balmoral-kastély személyzetének tagjai a nap folyamán már leróhatták utolsó tiszteletüket, mielőtt a királynő koporsóját elszállították. A kastély dolgozói közül sokan életük jelentős részében a II. Erzsébetnek dolgoztak.

A gyászmenet útvonalán már az indulás előtt órákban is több ezren gyülekeztek. A nagyjából 280 kilométeres út várhatóan körülbelül hat órát vesz igénybe. A hatóságok több százezres tömegre készülnek. A menet Aberdeenshire-en, Aberdeen-en, Anguson és Tayside-on halad majd keresztül, mielőtt Edinburgh-ba érne. Arról, hogy a következő napokban hogy alakul majd II. Erzsébet temetése arról ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, II Erzsébet brit királynő csütörtökön kora este 96 éves korában halt meg. Az uralkodó halálával gyászidőszak vette kezdetét az Egyesült Királyságban. Szombaton bejelentették, hogy a királynő temetése szeptember 19-én lesz, a gyászszertartását a londoni Westminster-apátságban fogják tartani, majd Windsorban helyezik végső nyugalomra. II. Erzsébet temetésének napja munkaszüneti nap lesz az Egyesült Királyságban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!