Ugrás a tartalomra

Egy kicsit fellélegezhetünk – javult a levegő minősége Miskolcon

Tajthy Ákos/MiskolcTV
Utoljára módosítva
2022. január 18. kedd 12:02
Ez a hidegfrontnak és az azt kísérő szélnek is köszönhető, a meteorológusok szerint azonban szerdától várhatóan ismét romlik majd a levegőminőség. 
Forrás: MiNap-archív

A fullasztó hétvége után a hidegfront és az azt kísérő, felerősödő szél hatására hétfőn végre fellélegezhettek a miskolciak, érezhetően javult a levegő minősége. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) miskolci meteorológusa a Miskolc Televízió Híradójának elmondta, sajnos ez most csak néhány napig fog tartani.

- A hétfőn délelőtt érkezett a hidegfrontnak a szele kisöpörte a felszín közeli réteget. A szél keddre mérséklődött, de a szennyezőanyag-koncentráció legközelebb valószínűleg majd csak szerdán fog ismét dúsulni – mondta Kovács Attila.

A szállópor koncentráció a napokban meghaladta az egészségügyi határértéket, ami egyáltalán nem szokatlan jelenség. A miskolci polgármesteri hivatal környezetvédelmi referense úgy fogalmazott, Miskolcon – földrajzi fekvéséből adódóan is – visszatérő problémát jelent, hogy a téli időszakban romlik a levegő minősége, amelyhez a helytelen lakossági fűtés is hozzájárul.

- Meg kell tanulnunk olyan módon fűteni a kályhákkal, hogy kevesebb szennyező anyagot bocsássunk ki. Nem szabad szemetet, hulladékot, műanyagot elégetni a kályhánkban, hiszen az rengeteg rákkeltő anyagot bocsát ki, amit mi fogunk belélegezni, a gyerekeink és a kertünkben fog kiülepedni – tette hozzá Nagy Dezső

A levegőben megnövekedett szállópor koncentráció különösen veszélyes a krónikus betegek, a szív és tüdőbetegek számára, a gyermekekre, az idősekre és a várandósokra is. Számukra fontos szem előtt tartani, mikor biztonságos a szabadban tartózkodni – mondja a Miskolc Ma által megkérdezett egészségügyi szakember. 

- Abban az esetben, ha légszennyezettség miatt, az állampolgároknak a felső légúti vagy az alsó légúti nyálkahártyája a légszennyezettség miatt gyulladt állapotban van, akkor lényegesebben könnyebben szenvedhetnek el légúti fertőzéseket légúti megbetegedéseket – hangsúlyozta Csánky Eszter, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Tüdőgyógyászati osztályának vezető főorvosa.
 
Tavaly februárban megkezdődött Miskolc levegőminőségének átfogó mérése. Ahogyan arról korábban a minap.hu is többször beszámolt (például itt vagy itt), a Life projekt részeként összesen hatvan mérőeszközt helyeztek ki a város különféle pontjain, így a szakemberek folyamatosan tudják monitorozni az egyes városrészek szennyezettségét, továbbá a lakosság is tájékozódhat arról, hogy a környezetében milyen a levegő minősége. 
 

További hírek

Olvasnivaló