Ugrás a tartalomra

Egy óvatlan telefon és eltűnt 21 millió forint

police.hu
Utoljára módosítva
2024. július 24. szerda 18:31
Három perc alatt több tízmillió forint tűnt el egy férfi számlájáról, miután beszélt az állítólagos befektetési bankárjával.

Egy 60 éves férfi július 15-én egy cég befektetési ügyintézővel folytatott beszélgetést. Miután a férfi letette a telefont a számlájáról alig három perc alatt, három részletben több mint 21 millió forint tűnt el, illetve utaltak át illetéktelenül, anélkül, hogy a sértett tudott volna róla - adta hírül portálunknak közleményben Dobi Tamás rendőr őrnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. 

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság csalás bűntett miatt indított eljárást, így azt is vizsgálja a hatóság milyen trükkel sikerült megtéveszteni a férfit, aki a befektetési pénzét akarta volna végre saját javára fordítani - tette hozzá a sajtóközlemény. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság is folyamatos erőfeszítéseket tesz az online csalások elkövetőinek felkutatására a Magyar Rendőrség Mátrix Projektjének keretein belül - közölték. 

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket - tájékoztattak. 

A rendőrség azt tanácsolja, hogyha valakit bankja nevében gyanús tranzakciókra hivatkozva telefonon keresnek, minden esetben szakítsa meg a hívást, és ezután személyesen, vagy a pénzintézet által megadott telefonszámon keresztül visszahívással győződjön meg annak valóságtartalmáról. Az illető ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! Továbbá ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára - ajánlották. 

Az online térben elkövetett bűncselekmények megelőzéséről a www.kiberpajzs.hu oldalon lehet szerezni további hasznos információkat - tudatták. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!