Ugrás a tartalomra

Egy új vérvizsgálatból többféle rák kimutatható lehet

MTI.hu
Utoljára módosítva
2020. március 31. kedd 15:38
A rák több mint 50 típusát mutathatja ki egy egyszerű vérvizsgálat, gyakran az első jelek vagy tünetek megjelenése előtt egy új kutatás szerint - olvasható az MTI-n.

Az Annals of Oncology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerzői a daganatból a vérbe jutó DNS kémiai változásai után kutattak - számolt be róla a BBC hírportálja.
Az amerikai Dana Farber Rákkutató Intézet, a Harvard Orvostudományi Egyetem, a brit Francis Crick Institute és a University College London kutatói több mint 4000 mintát vizsgáltak meg, amely rákos és nem rákos páciensektől származott.
A betegek között a daganatok több mint 50 fajtája - köztük bél-, tüdő- és petefészekrák - fordult elő. A minták 96 százalékában volt pontos a vérvizsgálat eredménye.
"A módszernek minden tulajdonsága megvan ahhoz, hogy nagy tömegben, sokféle daganat kimutatásához használni lehessen. Egyelőre korlátozott számban klinikai tesztekben veszik igénybe. Rutinszerű használata előtt a mienkhez hasonló tanulmányok eredményeit kellene látni, hogy többet tudjunk meg a hatékonyságáról" - mondta el Geoff Oxnard, a kutatás egyik vezetője.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!