Ugrás a tartalomra

Eladták, de mi még bejutottunk a húszemeletesbe

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. augusztus 24. szombat 10:53
Rövidesen birtokba veszi az új tulajdonos a miskolci húszemeletes épületét, ezután pedig a felújítási munkálatok is elkezdődhetnek.
Fotók: Osztie Tibor

Rég nem adott magáról életjelet a hetvenméteres, száztizenhét lakásos toronyház, melynek lezüllött állapota városszerte tudvalevő. Mint ismert: a 2010-es évek végén az önkormányzat elkezdte felvásárolni a még magántulajdonban lévő ottani lakásingatlanokat, a bérleti szerződéssel rendelkezőknek pedig cserelakást vagy a bérleti jog megváltását ajánlotta. A folyamat 2020-ra zárult le, ám gazdára csak nem talált a betonmonstrum.

Ezért is váltott ki komoly visszhangot, hogy sikeresen zárult a Miskolc Holding Zrt. által meghirdetett legutóbbi licit. Ahogy arról idén tavasszal részletesen beszámoltunk: ötszázmillió forintért vásárolta meg egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég az épületet.

Prokaj Tamás, a Miskolc Holding ingatlangazdálkodási igazgatója akkor elmondta: mivel az épület évek óta üresen áll, és a jelenlegi önkormányzat önmaga nem tud egy négy-öt milliárd forintos nagyságrendű beruházást végrehajtani, ezért hozták azt a döntést, hogy be kell vonni a magántőkét.

Információnk szerint lakásokat alakítanának ki benne. Az új tulajdonos négyéves felújítási kötelezettséget vállalt az épület megvásárlásakor, azaz 2028-ra meg kell valósulnia a felújításnak.

Meg nem ing

Az emblematikus toronyházban száztizenhét darab huszonöt és ötvenkét négyzetméteres lakás található. A tetőről egyedülálló panoráma nyílik a Bükkre és a Vasgyárra, de természetesen az Avasi kilátó is kitűnően látható. Míg a másik irányba a Szentpéteri kapui lakótelep társasházai sorakoznak.

„Lezárt terület, idegeneknek belépni tilos!” – hirdeti a papír az egykor szebb napokat látott miskolci húszemeletes bejáratán. Az ablakokat bedeszkázták, lerácsozták. Évek óta nincs lakója a toronyháznak. A Miskolc Televízió és a Miskolci Napló stábjának azonban utoljára még sikerült bejutnia, hogy dokumentálja a felújítás előtti állapotokat.

- Bár statikailag jó, de műszakilag eléggé leromlott állapotban van az épület. Ebben az állapotban nem lakható, mindenképpen több milliárdos beruházást igényel. 2020 óta négy vagy öt pályázati kiíráson szerepelt az épület, míg az idei végre sikeres lett – számolt be stábunknak a helyszínen szerdán Prokaj Tamás.

Információnk szerint az új tulajdonos is lakócélra fogja felújítani, de azért változások várhatóak. A tetőről tárulkozó panoráma egészen kivételes. Ami jó eséllyel az új tulajdonosnak is megragadja majd a képzeletét. Előfordulhat tehát, hogy egy vegyes funkciójú épületté válik – akár egy bárral vagy egy étteremmel a tetején.

Csak az ég a plafon

A húszemeletest 1968-ban adták át. Akkor a város egyik legmodernebb társasházai közé tartozott. Néhány hónapja portálunk megkeresésére a város főépítésze is megerősítette: alapvetően a húszemeletes gépészeti rendszerének átépítése tenné ki a teendők és a ráfordítandó tételek tekintélyes részét.

De megérné – elvégre csekély számú hazai településen botlunk olyan előnyös elhelyezkedésű toronyházba Szunyogh László szerint, mint Miskolcon. Miután – szól az érvelése – a 26-os főút menti épület az autópálya felől kiválóan megközelíthető, sőt, messziről kiszúrható, úgy voltaképp adná is magát, hogy exkluzívabbá tegyük.

Osztie Tibor képgalériája

A szakember lapunknak úgy vélekedett, habár Miskolc nemzetközi viszonylatban nem számít igazán nagyvárosnak, egy manhattani vagy sanghaji miliőt nyomokban megidéző, közép-európai "felhőkarcoló" nem pusztán a városrész, de a város egészének látképéhez és presztízséhez is hozzátenne.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!