Ugrás a tartalomra

Elbúcsúzott régi "odújától" a Grizzly, de nem megy nagyon messze

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. november 29. kedd 17:44
A Szent István tér sarkán az utóbbi években már csak a huszonkét éve üzemelő Grizzly Music Pub működött, de itt üzemelt majd negyven éven át a Spaten Sörbár is. A kultikus vendéglátóhely a Városház téren folytatja.
A Grizzly záróbulija, első képgaléria - Fotók: Mocsári László

Hosszú évtizedek után búcsúzott el Szent István téri otthonától a Grizzly Music Pub szombaton este. A kultikus faháztól való búcsúzkodás persze már hetekkel ezelőtt megkezdődött, a rendszeres vendégek a pultosoktól és a tulajdonosoktól értesülhettek a kényszerű búcsúról, akik pedig ritkábban látogatták őket, a Grizzly Maci nevű Facebook-oldalon követhették a nagy visszaszámlálást.

A pultosok elmondása szerint múlt pénteken, vagyis november 25-én a régi arcok már délutántól folyamatosan estek be a vendégtérbe: voltak, akik csak egy-egy sört vagy fröccsöt ittak, meg persze olyanok is szép számmal akadtak, akik az egész estét a Grizzlyben töltötték. Így érkeztünk meg az utolsó naphoz, november 26-ához, ami egészen különlegesre sikeredett. 

Akik nélkül nem lett volna Grizzly Miskolcon. Fotó: Mocsári László


Koncertekkel zártak

Kiss Roland kreatív munkatárs szerint mindezt nem bízták a véletlenre, a régi helytől való búcsút hosszú hetek alatt szervezték meg. „Mivel a Grizzly egy zenés pub volt a nyitástól kezdve, kézenfekvő volt az, hogy az utolsó napon miskolci zenekarok koncertjeivel búcsúzzunk. Fellépett a Sky Fanatic, a Lies, a Zenegép, a Tisztakosz, a Mizrab, a The Grizzly’s Faces és Palásti Gábor is" – sorolta Roland hozzátéve: a zenekarok nonprofit alapon vállalták a koncertet, hiszen mindegyikőjüknek sokat jelentett ez a hely.

A hangulat fergeteges volt, és ezt Mocsári László kollégáink képgalériái szemléltetik.

A Grizzly záróbulija, második galéria - Fotók: Mocsári László

Az, hogy a Grizzly Music Pub a régi helyén nem maradhat, már évek óta tudott tény volt a városban. A terület évek óta az Avaloné, ami a kezdetek óta ingatlanfejlesztésben gondolkodik. Hosszas előkészületek után a munkálatok a legutóbbi hírek szerint a következő időszakban várhatóan elindulnak. 

A kreatív munkatárs elmondása szerint bár a vendéglátóhely teljes csapata nagy pillanatokat élt meg az utolsó napokban, a búcsú nehéz volt, mindenkinek fájt a másodperc, mikor a bejárat vasajtaja utoljára csapódott be. Ennek ellenére most már a folytatásra készülnek hiszen – ahogyan azt valószínűleg a miskolciak többsége már tudja – a Grizzly rövidesen a Városház téren nyit újra. 

- Körülbelül száz méterrel költözünk arrébb, azt gondolom, hogy ide könnyedén át fog jönni az, aki eddig a Szent István téren keresett minket. Szeretnénk az új helyen mielőbb megnyitni, de elsőre valószínűleg csökkentett üzemmódban indulunk majd el, aztán folyamatosan állunk vissza a régi üzemre. Sőt, terveink szerint olyan elemekkel is bővülünk majd, melyek korábban nálunk nem voltak elérhetőek – tette hozzá Kiss Roland.

Csak száz méter

Az új Grizzly a Városház tér 3. szám alatti, úgynevezett Herke-házban fog üzemelni. Erről az épületről a következőket érdemes tudni: az 1800-as évek elején épülhetett, jelenlegi homlokzatát 1892-ben alakították ki. Eredetileg Herke József tulajdona volt (innen a név) és az épület arról volt nevezetes, hogy az udvari helyiségeiben volt Miskolc első nyomdája, melyet 1812 és 1833-ban Szigethy Mihály működtetett. 

Utcai frontján mindig is üzletek működtek benne: az évszázadok során üzemelt itt hús-, szatócs-, fűszer-, dohánybolt, pékség, kávézó is. Itt üzemelt a kilencvenes évek elejétől a szintén legendás Réteskék kávézó és a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején volt fiataloknak valószínűleg ismerős VH Burger büfé is. A Grizzly előtt utoljára egy dohánybolt és egy halsütöde működött a Városház tér 3. alatt. 


(A Grizzly Music Pub adott otthont 2021. őszétől 2022. nyaráig a Miskolc Televízió Basszuskulcs című műsorának is.)

További hírek

Olvasnivaló