Ugrás a tartalomra

Elismerés a Szimbiózis Alapítványnak

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. november 12. péntek 10:05
A Szimbiózis Alapítvány „Egy hét mennyország” programja lenyűgözte a szakmai zsűrit, így teljes egyetértésben szavazták meg 2021-ben az Innovatív Szociális Szolgáltató Szervezete Díj első helyezettjének. A kitüntetéssel szeretnék elismerni a kiemelkedően innovatív tevékenységet végző szervezeteket és felhívni a figyelmet a szociális ágazatban megvalósuló újításokra. A díjat ünnepélyes keretek között a szociális munka napja alkalmából adták át a budapesti József Attila Művelődési Központban.
Korábbi felvétel, fotó: Juhász Ákos

Az alapítvány egyedi társadalmi felelősségvállalási programja, az „Egy hét mennyország” keretében az elmúlt időszakban 10 fogyatékos gyermeket nevelő családot látott vendégül a Baráthegyi majorságban található család- és fogyatékosságbarát panziójában. A pályázati lehetőséget hirdető Facebook-posztjukat néhány nap alatt 1.800-an osztották meg (238.000 főt elérve) és több mint 250 szívbemarkoló pályázat érkezett. Mindez azt jelzi, hogy óriási igény van erre a szolgáltatásra.

Fogyatékos gyermekkel együtt nyaralni, egyáltalán kimozdulni a lakásból nem egyszerű feladat, a közös nyaralás megoldhatatlan, mivel nincs olyan szálláshely, amely vállalja a speciális ellátást. A program fogyatékos gyermeket nevelő családok számára egy hét kikapcsolódást biztosít, állataszisztált terápiával, szabadidős tevékenységgel, terápiás tanácsadással, közös szabadidős programokkal. Egyedi szolgáltatás a szülők tehermentesítése. A családot segítő „angyalkák” – speciális szakemberek – a fogyatékossággal élő családtagot bevonják a majorság életébe, így miközben ő tartalmasan tölti szabadidejét, a szülők, családtagok is pihenhetnek, feltöltődhetnek. Ilyen speciális, terápiás-turisztikai szolgáltatás jelenleg nincs a piacon. Mindezt térítésmentesen, olyan családok számára, akiknek szerény anyagi lehetőségei nem tették volna ezt lehetővé.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a családi programok megvalósítása mellett a szülők tehermentesítése jelenti a kulcsot ahhoz, hogy a családtagok az itt töltött napok után olyan energiatöbblettel távozhassanak, ami új erőt ad majd a nyaralás utáni hétköznapokra. Nagyon fontosnak tartják továbbá, hogy a családban élő egészséges testvérek is minőségi időt tölthessenek szüleikkel. A családok visszajelzései alapján kiemelten fontos szempont számukra, hogy a Baráthegyi Majorságban szakképzett személyzet várja őket, illetve a Baráthegyi Panzióban fogyatékossággal élő gyermekük nem számít „csodabogárnak”.

A díjat a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Innováció Alapítvány és a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület ítélte oda. Az elismeréssel együtt az alapítvány lehetőséget kap arra, hogy a szervezetet és további terveit a szakma képviselői előtt is bemutassa, valamint a Párbeszéd Szociális Munka Folyóiratban is publikálhatja működésének gyakorlatát.

További hírek

Olvasnivaló