Ugrás a tartalomra

Elkapta a gyerekek lelkesedését a Zoománia

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. október 05. szombat 08:03
Az állatok világnapján játékos vetélkedővel vártak iskolás csapatokat a Miskolci Állatkertbe.
A Miskolci Állatkert Tanyaházában is voltak feladatok / Fotók: Osztie Tibor

Legyen lábatlan vagy négylábú, szárnyas vagy nyolclábú, kétlábú vagy uszonyos, minden állat bámulatos. Az év minden napján vigyázni kell az állatokra, de az október 4-ei állatok világnapja alkalmából egy pillanatra megállunk, hogy őket ünnepeljük, hiszen szebbé és vidámabbá teszik környezetünket. Különösen igaz ez a Miskolci Állatkertre, ahol az esős idő ellenére is megrendezték az I. Zoomániát, a miskolci Kossuth Lajos evangélikus iskolával közösen. Több mint 80 csapat és 320 gyermek nevezett a versenyre.

Színes, izgalmas feladatok

- Régebben már volt állatok világnapi vetélkedő a Miskolci Állatkertben egy másik iskolával közös szervezésben, de a koronavírus járvány miatt megszakadt velük a kapcsolat. Idén a Zoomániával szeretnénk újjáéleszteni ezt a hagyományt. A versenyt oktatási-nevelési intézményeknek szerveztük Miskolcról és környékéről. Célunk, hogy támogassuk a környezeti nevelést és felkeltsük a gyerekek érdeklődését a veszélyeztetett fajok és az állatvédelem iránt – nyilatkozta lapunknak Drapcsikné Farkas Zsuzsanna, a Miskolci Állatkert zoopedagógusa. 

Elmondta, hogy négy fős csapatokat vártak, különböző korosztályi kategóriákban. Az I. óvodás és alsó tagozatos kategóriában négy állomásra látogattak el a versengő gyerekek, míg a II. felső tagozatos és a III. középiskolás kategóriában hat állomásra. 

Koponyafelismerési feladat a szürke farkas közvetlen szomszédságában

- Az állomásokon főként az állatkerthez, természethez kötődő feladatokat kellett megoldani. Ezek között volt totó a „piszkos tizenkettőről,” amelyek a Miskolci Állatkert legveszélyeztetettebb fajai. Továbbá nyomkeresés, tojás, toll és madárpárosító, kirakó, tanyaházi állatok besorolása, tojás elkapó verseny, madagaszkári bütykös csótány simogatása, mint bátorságpróba, valamint koponyafelismerés. A győztes csapatot vándorserleggel jutalmaztuk – fejtette ki. 

Ismét népszerű a rendezvény

Molnárné Litványi Krisztina versenyfelelős, a társszervező miskolci Kossuth Lajos evangélikus iskola biológia-kémia szakos pedagógusa hozzáfűzte, hogy iskolájuk már régóta gondolkodik rajta, hogy újra visszahozza a vérkeringésbe a népszerű állatkerti vetélkedőt. Ezért már nyáron elindultak az egyeztetések a Miskolci Állatkerttel, akik nyitottak voltak a partnerségre. A nagy érdeklődés miatt két idősávba osztották be a csapatokat. 9 és 10 órától regisztrálhattak a gyerekek, akik korosztályuknak megfelelő feladatokat kaptak. 

Az esős idő ellenére is sokan eljöttek

- Fontosnak tartom, hogy az állatok világnapján felhívjuk a figyelmet az állatokra és minél több iskolát mozgassunk meg. A fenntartható fejlődés nagyon lényegessé vált, egyre szélsőségesebb az időjárás és sok faj a kipusztulás szélén áll. Itt testközelből ismerkedhetnek meg a gyerekek az állatokkal. Ahogy látom a mosolygós arcokat, úgy gondolom, hogy a rossz idő ellenére is jól érzik magukat a csapatok. Mellesleg ez egy plusz próbatétel, hogy nem vagyunk mi lekvárok és nem vagyunk cukorból, így kibírjuk ezt a kis esőt – fogalmazta meg. 

Korán kezdik az érzékenyítést

- Jó lehetőséget láttam a vetélkedőben, hiszen itt a természetben oldjuk meg a feladatokat, nem egy tanteremben. Úgyhogy a negyedikeseinkkel eljöttünk, akik szeretik a játékos vetélkedőket és aktívak benne. Iskolánkban nagy hangsúlyt fektetünk az állatok világnapjára, hogy formáljuk a gyerekek szemléletét. Többek között adományokat gyűjtöttünk, és kutyás bemutatót szerveztünk – osztotta meg Szénégetőné Petes Viktória, a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola, Móra Ferenc Tagiskolájának tanítója. 

A miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola harmadik osztályosai

- A környezeti nevelést fontosnak tartjuk az iskolában. Most harmadik osztályosokkal érkeztünk erre az érzékenyítő programra nagy lelkesedéssel. Intézményünkben minden évben megrendezzük az állatok világnapját. Az iskola csütörtökön adta át az adományait a Lyukó Tappancsai Állatvédő Egyesületnek és érkezett két előadó és két kutyus is hozzánk – számolt be Sáfrány Viktória, a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola tanítója. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!