Ugrás a tartalomra

Emlékszobát avattak a Miskolc Steelers alapítójának tiszteletére

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. június 14. kedd 15:33
Nádi Gyula 2018-ban megkapta a Civilek Támogatásáért díjat Miskolc városától - most Jánoshidán avattak emlékszobát a tiszteletére.
Fotók: Szoljon/Pesti József

Az emlékszobát a június 3-ai, trianoni megemlékezés során adták át a községben. A volt premontrei rendházban kialakított emlékszoba a jászsági gyökerű Nádi család örökségét hivatott megőrizni. Az eseményre a Miskolc Steelers amerikaifutball-csapat képviselői is meghívást kaptak a szervezőktől, a hírt is ők hozták le. Idézik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál tudósítását, amiben a szerző felidézi, miszerint a Nádi család Jászárokszállás egyik nagy múltú családja volt, amelynek története a jászok földjén kezdődött, később pedig Magyarország északi vidékén folytatódott.

Idősebb Nádi Gyula - édesapjuk, Nádi Ignác halála után - elhagyta a szülőföldet, és előbb Pápán, majd Miskolcon helyezkedett el. Bényei Rozáliával kötött házasságából három gyermekük született. Katalin a miskolci Szent János Gyógyszertár és Magánorvosi Központ alapítója, ügyvezető igazgatója lett, és nyugdíjazásáig ezen a szakterületen dolgozott. Kisebbik lánya, Ágnes a sportnak szentelte életét. Fia, Gyula (1961-2019) munkássága Felsőzsolcához kötődik, ahol hosszú időn át volt a híres Pokol Csárda tulajdonosa, vezetője. Nagyon aktív társadalmi életet élt, a település önkormányzati képviselője és alpolgármestere is volt. Ő alapította meg a Miskolci Steelers amerikaifutball-csapatot, mecénása volt többek között az egyháznak, a Magyar Vöröskeresztnek, a felsőzsolcai Bolgár Nemzetiségi Önkormányzatnak, a Nagycsaládosok Egyesületének és a helyi népdalkörnek. Felsőzsolca díszpolgárává választották, és 2018-ban megkapta a Civilek Támogatásáért díjat is Miskolc város napján. Korai halála vetett véget szakmai karrierjének.

Az emlékszoba a közelgő XXVI. Jász Világtalálkozó egyik kiállítási helyszíne lesz. Az adományozó család képviseletében Fegyvernekiné Nádi Katalin meghatódva köszönte meg mindazoknak a munkáját, akik részt vettek az emlékszoba létrehozásában. Az önkormányzat adománylevélben köszönte meg a család felajánlását.

További hírek

Olvasnivaló