Ugrás a tartalomra

Engedélyezték hazánkban az oxfordi és az orosz vakcinát is

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 20. szerda 20:24
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet döntésének értelmében az EU-n belül Magyarországon kezdenek el oltani először az AstraZeneca és a Szputnyik V oltóanyagaival.

Engedélyezték a magyar hatóságok az AstraZeneca és a Szputnyik V koronavírus-vakcina használatát – közölte az Origora hivatkozva a Telex. Az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával. A hírportál arról kérdezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy igaz-e a hír és bár választ nem kaptak, más forrásból megerősítették: az orosz vakcinát valóban engedélyezték. A Telex azt is tudni véli, hogy az oroszt vakcinát azzal a kitétellel engedélyezték, hogy a biztonságosságáról még kértek vizsgálatot.

Az Origo nevű kormánylapra hivatkozik az MTI mikor azt írják: az oxfordi AstraZeneca vakcinájával Nagy-Britanniában már oltanak, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezést. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina olcsóbb, és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz 70 Celsius-fokon kell tárolni szállítás közben. Ezt viszont egy egyszerű hűtőben is tudják tárolni.
    
Az AstraZeneca oltásából már 2020 végéig 200 millió adagot gyártottak, a mennyiség azóta tovább nőtt, a tervek szerint az engedélyek birtokában havonta akár 200 millió adagot tudnak előállítani.
    
"A vakcina egy biztonságos, ismert módszeren alapszik: csimpánzokat megfertőző, de emberre teljesen veszélytelenné tett adenovírussal jutattják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe, amely azonosítja, és antitesteket fejleszt ellene" - olvasható az origo.hu cikkében, amelyben megjegyezték: az AstraZeneca a malária ellen például már fejlesztett egy másik hasonló, csimpánz-adenovírus-vektorra épülő vakcinát, és az nagyon jó eredményeket ért el.
    
Az Origo kitért arra is, hogy a két gyártó már december 8. óta tárgyal az együttműködésről. Angela Merkel német kancellár a múlt héten telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, és megkérte, hogy az orosz hatóságok nyújtsák be az EU-nak engedélyeztetésre a Szputnyik V-t. Ez a folyamat azonban csak februárban kezdődhet meg.
    
A Szputnyik V alapja is az, hogy a fehérje DNS-ét egy módosított adenovírussal juttatják be a beoltott emberek sejtjeibe, és ez indítja meg az immunválaszt. Oroszországban már másfélmillió embert oltottak be vele, hat országban már bejegyezték, köztük Szerbiában, és további kilenc ország jelezte, hogy januárban erre készül - írta a portál.

(Nyitóképünk illusztráció.)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!