Ugrás a tartalomra

Éreznek és érzékelnek

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. október 15. péntek 16:53
A Fehér Bot Napja alkalmából szervezett közösségi programot a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete péntek délelőtt.
Fotó: Mocsári László

A rendezvényen miskolci és a városhoz kötődő irodalmárok alkotásaiból olvasott fel a Miskolci Nemzeti Színház színművésze, Lajos András – sőt, dalra is fakadt. A színész immár hetedik alkalommal színesítette kulturális műsorával az egyesület ünnepélyeit. Kérdésünkre elmondta: az elmúlt esztendők együttműködését nemrégiben az eddigieknél is szorosabbra sikerült fűznie a közösséggel, amikor Takács Pető Péter, a Vakok és Gyengénlátók Bükki Egyesületének elnöke felkérte, hogy ki nem adott hangoskönyvek felolvasásában működjön közre. 

Lajos András és Barnóczki Gábor

Barnóczki Gábor megyei egyesületi elnöktől megtudtuk: az október 15-én tartott nemzetközi világnap alapvetően kulturális programjai az elmúlt évtizedben egészségügyi prevenciós jelleggel bővültek. Hozzátette: az év közbeni irodalmi délutánok, koncertek és színházi látogatások mellett igyekeznek minél több szűrővizsgálatot és elemi rehabilitációs szolgáltatást biztosítani tagjaik számára. 

Az alkalmon lehetőség nyílt olyan, a vakok és gyengénlátók mindennapi életvitelét – például: oktatást, tanulást, munkába állást és járást – megkönnyítő, „beszélő” segédeszközökkel megismerkednie a megjelenteknek, mint amilyen a konyhamérleg, a vérnyomásmérő, a színfelismerő, a digitális és kézi nagyítók – melyek az érintettek beszámolói szerint önállóságuk elérésében nagyban segítik őket, akárcsak a mobiltelefonok pénzfelismerő, szövegfelolvasó és fénymérő alkalmazásai.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!