Ugrás a tartalomra

Érzékszervi utazás a TTH-ban

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 11. vasárnap 17:32
A képzőművészet, a színház és az irodalom találkozik az itt és most megismételhetetlenségével a TTH rendhagyó rendezvényén.
Reinecker Szandra. Fotó: TTH

Különleges produkció előkészületeit kezdik a napokban a miskolci Tudomány és Technika Házában. Szeptember 16-án este hattól ritkán látható kulturális élményben lehet részünk: képzőművészet, színház és irodalom találkozik egyszerre, egyetlen performance keretében, az itt és most ismételhetetlenségével. Minden együtt történik, és az alkotás folyamatának közvetlen részesei lehetünk.

Az egy estés „Egy érzékszervi utazás” kezdetén Reinecker Szandra fiatal miskolci festőművész alkotásainak tárlata nyílik meg a kávéházi térben. A miskolci kortárs festőművész egy izgalmas utazásra invitálja a nézőket, ahol a színek és formák harmóniája mellett mélyebb érzelmi és intellektuális tartalom is megjelenik. A tárlat megnyitásával innovatív összművészeti találkozóhellyé tehetik a kiállítást befogadó TTH-t. 

Jelentős szerepet kap a zene is: Nagy Nándor zeneszerző, zongoraművész a Reinecker Szandra művei által inspirált kompozícióit adja elő, az est megnyitója utáni programpontként pedig Harsányi Attila Jászai Mari-díjas színművész, valamint a grafikus, dekoratőr, kerámia- és porcelánkészítő, illetve fotográfus szakos miskolci diákok együttes kreatív performansza kezdődik a nagyteremben. Elhangzik Kassák Lajosnak, a magyar avantgárd atyjának "A ló meghal, a madarak kirepülnek" című ikonikus verse, amelyre rezonálva a diákok rajzolnak, festenek, szobrászkodnak. Minden ott és akkor születik, a pillanat varázsában. 

A zenén túl különféle innovatív technológiákat is felvonultatnak. Nagy Nándor minden egyes kiállított műhöz specifikusan kapcsolódó rövid zongoraetűdöt komponál, ezek a kiállított képek mellett elhelyezett QR-kódok beolvasásával a kép megtekintése közben meghallgathatók. De lejátszási listaként akár az alkotó vonatkozó gondolataival együtt vagy éppen a kép hangulatához illő és kapcsolódó különböző irodalmi alkotásokkal kiegészülve is meghallgatóak majd. 
Az est zárásaként a vendégeknek lehetőségük nyílik kötetlen beszélgetésre a művésszel, a zenészekkel és egymással.

A TTH Színpad alapítói nemcsak a kulturális közösségteremtés szándékával szervezik meg ezt az alkalmat, hanem fiatalokat célzó, a művészetek iránti érzékenyítő aktivitásnak is tekintik a kezdeményezést. A produkcióra jegyek már kaphatók a tixa.hu és a technikahaza.hu oldalakon, valamint az Antik Art Caféban (Déryné utca 2.).

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!