Ugrás a tartalomra

Érzékszervi utazással indít a TTH színpad

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. szeptember 03. kedd 18:32
Reinecker Szandra kiállításával és Kassák Lajos A ló meghal, a madarak kirepülnek című versének performance előadásával kezdődik az őszi évad szeptember 16-án este 6 órától a Tudomány és Technika Háza színpadon.
Fotók: Osztie Tibor

Jó előadásokkal és változatlan feltételek mellett várnak a szervezők mindenkit a Tudomány és Technika Háza (TTH) színpadának őszi évadában is. – Semmilyen olyan elemet sem szeretnénk elhagyni, amely az eddigi minőséget fémjelezte, vagyis marad az előadások előtti élőzene és borkínálás, valamint a produkciókat követő alkotókkal történő személyes találkozás is – jelentette be hétfőn sajtótájékoztató keretében a TTH színpad alapítója és házigazdája.

Hajdú László megjegyezte, hogy az első előadás egy többdimenziós és rendkívül rendhagyó produkció lesz, amelynek részleteiről Reinecker Szandra alkotóművész és Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színésze, a TTH színpad művészeti koncepciója kialakításának felelőse beszélt.

Interaktív kiállítás


Az összművészeti est szeptember 16-án 6 órakor Reinecker Szandra interaktív kiállításával kezdődik, amelyen az alkotó mintegy 40 képe látható majd Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház színészének rendhagyó és humoros tárlatvezetésével. A kiállítás úgy kapcsolódik az azt követő Kassák performance előadáshoz, hogy maga az alkotó is készül majd egy, a vers által inspirált festménnyel, amely az előadás színpadképének fő elemét alkotja majd.

A kiállításon megzenésített festmények is láthatóak, illetve hallhatóak lesznek majd. Nagy Nándor, a teátrum korrepetitora és zeneszerzője csaknem 20 képhez készített rövid, egy-másfél perces zenei művet. A zeneszámokat egy QR-kód beolvasásával akár meg is lehet majd hallgatni mélyebb. 

Az itt és most élménye


A tárlatvezetést követően Kassák körülbelül 40 perces performance következik Harsányi Attila tolmácsolásában. – Kassák Lajos A ló meghal a madarak kirepülnek című verse 1922-ben jelent meg. A mű a magyar irodalmi avantgárd egyik legfontosabb költeménye, amely lényegében arról szól, hogy Kassák elindul Budapestről Párizsba, majd Párizsból hazaérkezik, miközben, ahogy ő maga mondja, Kassák Lajossá vált – mutatta be röviden Harsányi Attila a művet.

Ám ez még nem minden. Az előadás alatt miskolci diákok lerajzolják, lefestik benyomásaikat, pillanatnyi érzéseiket. Az előadáson tehát megvalósul majd az itt és a most élménye, a diákok azonban kapnak még másfél-két hetet arra, hogy befejezzék alkotásukat és beküldjék a Tudomány és Technika Házába, ahol egy zsűri kiválasztja majd a legjobb három művet.

A kuriózum


A sajtótájékoztatón szót ejtettek egy szintén különleges, a CineFest programjához kapcsolódó produkcióról is. Ez pedig Hajdú Szabolcs Egy százalék indinán című alkotása, melyet szeptember 13-án vetítenek először a 20. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. A film alapjául szolgáló színpadi változatot pedig október 7-én lehet majd megtekinteni a TTH színpadán a Látókép társulat előadásában.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!