Ugrás a tartalomra

Európai film panoráma áprilisban a MŰHA-ban

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 04. csütörtök 16:58
Az április európai filmek vetítéséről szól a Művészetek Háza Uránia és Béke Art mozitermeiben, ahol folytatódik a CINE-MIS Nonprofit Kft. sikeressé vált Európai Panoráma elnevezésű egész éves programsorozata.
A kiméra. Fotó: Cirko Film Kft.

Miskolc egyetlen art mozija hónapról hónapra a legújabb európai filmtermés legjavából válogatva állítja össze a kínálatot. A program keretében kizárólag európai művészfilmeket láthatnak az érdeklődők. Ezen a héten, április 4-től 7-ig, az Uránia Art Moziterem az Áldozat című szlovák-cseh-német film tekinthető meg. 

Amikor az ukrán bevándorló Irina (Vita Smachelyuk) fiát (Gleb Kuchuk) megtámadják, az egész város szolidaritást vállal a családdal, és elítéli a roma szomszédokat, akik állítólag elkövették a bűncselekményt. Hamarosan azonban egy másfajta igazság kezd kirajzolódni, Irinának pedig döntést kell hoznia, hogy meddig hajlandó elmenni a fiáért. Az Áldozat egy izgalmas dráma egy rasszista társadalmi közegben igazságot kereső nőről - írja ismertetőjében a MŰHA. 

Hogyan szexeljünk. Fotó: Mozinet Kft.

Április 4-10. között vetítik a Hogyan szexeljünk című görög-angol filmet, melynek kísérőfilmje a 27 lesz. Molly Manning Walker rendező rögtön első filmjével a 76. Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának fődíját nyerte el, teljesen megérdemelten: a How to Have Sex az első perctől fogva olyan hatalmas energiával dübörög, akár egy felpörgött tinédzser. Az alkotás autentikusan mutatja be a fiatalok fesztelen, már-már szabályok nélküli életét, míg a csillogó felszín alatt a Z generáció érzelmi és szexuális kiszolgáltatottságának legmélyére ás.
A három legjobb barátnő, Tara, Skye és Em a gimi utáni nyáron egy görög tengerparti városban, a fiatalokkal teli Maliában veti bele magát az éjszakai életbe. A trió életük legjobb és legintenzívebb nyarában reménykedik, de nem mérik fel a döntéseik súlyát.

Április 4-9. között A kiméra című olasz-francia-svájci film várja a rajongókat, amelyben egy fiatal brit régész kapcsolatba kerül egy etruszk sírok kirablásával foglalkozó nemzetközi hálózattal. Mindenkinek megvan a maga kimérája; valami, amit megpróbál elérni, de soha nem sikerül megtalálnia. A sírrablók számára az ősi temetkezési helyek kincsei a könnyű meggazdagodás álmát ígérik. Arthur számára azonban a kiméra a nőt jelenti, akit elveszített. Hogy megtalálja, Arthur megküzd a láthatatlannal: mindenütt kutat, és a föld mélyére is leszáll a túlvilági élet kapuját keresve, amelyről a mítoszok mesélnek. Az élők és holtak, az erdők és városok, az ünnepek és magány közötti kalandos utazás során végérvényesen összefonódik a kimérát kereső halandók sorsa.

Az áldozat. Fotó: Juno 11 Pictures Kft.

A Béke Art Moziteremben április 4-7. között megy majd a Nemkívánatos személyek. A francia filmben, Párizs külvárosában egy épületbontás során rosszul lesz és meghal a helyi polgármester. Utódjának egy fiatal, ambíciózus orvost neveznek ki, akit politikai alapon választanak meg. A rossz hírű környék munkásokból és bevándorlókból álló lakosai gyanakodva tekintenek az új polgármesterre és több együttérzést és segítséget várnak tőle. A politikát átszövő korrupció azonban a lakhatásra és ingatlangazdálkodásra is kiterjed, ami egy helyi aktivistát arra ösztönöz, hogy az elesettek élére állva mind harsányabban szálljon szembe a politikai akarattal. A fokozódó elégedetlenség azonban egyre több törvénytelenséget eredményez és egyre nagyobb biztonsági kockázattal jár.

Sok izgalmas történetet tartogat tehát az április a Művészetek Házában, érdemes lesz szemezgetni belőlük.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!