Ugrás a tartalomra

Fejlesztések a perecesi Szent Borbála temetőben

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. június 09. péntek 11:30
Megújul a ravatalozó, új térkövet raknak le, és a bevezetőutakat is rendbe teszik Perecesen, a tervek szerint kora ősszel befejezhetik a munkát.
Fotók: Juhász Ákos

A perecesi temető átnevezését még tavaly kezdeményezte Bazin Levente önkormányzati képviselő, majd a májusi közgyűlés elfogadta, hogy a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának a nevét vegye fel. Veres Pál polgármester pénteken a terület önkormányzati képviselőjével közösen, a helyszínen azt is bejelentette: több tekintetben megújul a temető és környezete.

A városvezető kiemelte: Pereces életében fontos a bányászmúlt ápolása, a bányász elődök előtti tisztelgés, és például rendszeresen ünneplik Szent Borbála napját. De nem csak a múltat, a jövőt is szem előtt tartják, amikor forrást biztosítanak a helyi fejlesztésekhez.

- A lakosság számára kézzel fogható, valóban fontos fejlesztéseket szeretnénk végrehajtani az egyes városrészekben - hangsúlyozta Veres Pál.

Bazin Levente hozzátette, a temetőt az előző ciklusban elhanyagolták, de a környezeti hatások, a rendszeres kisebb földmozgások sem könnyítik meg a helyzetet. Bár a ravatalozó kőépülete szemmel láthatóan megsüllyedt, de az elbontás és új építés komoly összeget emésztene fel, ezért inkább úgy döntöttek, hogy az előtte található, szintén balesetveszélyessé vált faépítményt cserélik le (az utóbbi időszakban egyébként is itt tartották már a búcsúeseményeket). De a temetőhöz vezető utak, valamint a ravatalozó előtti burkolat is rossz állapotban van.

- Látható: a faszerkezet lábai elkorhadtak, több helyen hiányzik a cserép, megsüllyedtek a gerendák. A balesetveszélyessé vált szerkezetet tehát elbontjuk, és újat, a mostanihoz hasonlót építünk helyette. Előtte térkövet rakunk le, és az ide vezető, zúzalékos utakat is felújítjuk - sorolta.

A tervek szerint nyár végére, ősz elejére elkészülnek a körülbelül 10 millió forint költségvetésűre tervezett fejlesztéssel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!